Učitelj

502 У ЧИТ Е-ЈБ

5. У једној школи у Азбуковици трајала је свађа међу наставницима целе пр. школске године, да је неколико пута општински суд морао жандарма изашиљати у школско двориште ради повраћања реда.

6. Председник Окружног Школског Одбора два пута је ишао лично у Јадар да извиђа сукобе наставничке у једној школи среза " јадранског, а и потписати је, као пословођа Окружног Школског Одбора, морао неколико пута преко године напуштати своју редовну дужност у школи и ићи у Причиновић, Засавицу, Прњавор, Орид и Црну Бару да ислеђује сукобе учитељске.

Ове лоше стране нашег домаћег васпитања не појављују се само међу појединим наставнпцима по селима, већ се појављују код. неколицине наставника у двема градским школама.

У једној од тих школа борба се води око управитељства. У марту месецу смењен је стари управитељ и постављен други рачунајући извесно да ће тим смењивањем бити и крај свађама. Стари управитељ сада поново оптужује своје колеге и тражи од Министарства изасланике те да овај на лицу места утврди од кога потичу сплеткарења. Циљ је овој његовој тужби да се обори један са управитељства, те да његово место заузме други.

Рекорд овог сукоба носи једна школа у окружном граду због екстремности неколицине наставника-ца, који се веома често тужакају и парниче. О овој 05: свађи постоји гомила аката иу самом Министарству.

Из ово неколико немилих примера да се видети болесно стање у многим нашим народним школама. Ако ово стање и даље потраје, оно постаје опасно прогресу друштвеном коме морају тежити. сви образовани синови ове земље. Тако исто, овако стање постаје опасно по нашу учитељску сталност, за коју смо се толико борили. Убија наш углед у народу и код наше врховне просветне управе.

Дужност је Министарства просвете да овим сукобима једном

учини крај у интересу огромне већине учитеља који умеју да цене _ свој позив. Сам закон о народним школама дао је Министру одре- _

шене руке да ове немиле појаве пресече увођењем сталног школ: ског надзора. Стални надзор неопходно је потребан, он не сме бити полицијски, али мора бити на првом месту инструктиван, па онда праведан и строг. Све што је болесно на телу, што се зове учитељство, треба брзо лечиши ако се може; а ако не може — ОРИ рану треба сећи да се цело шело од ње не отрује.

па а ла а о пала а кв