Učitelj

ЕКСКУРЗИЈА СРПСКИХ УЧИТЕЉА У РУСИЈУ 505

подземним пећинама, у којима се на налазе мошти црквених летописаца и богоугодних владика, — ето то вам је Кијево-Пештерска Лавра. Ова је Лавра играла знатну улогу у ширењу хришћанства по Русији. Она је била расадник религије, писмености и средњевековне културе. Најстарија Духовна Академија руска — овде је, у Кијеву, а крштење Руса извршено је овде, на Дњепру под великим кнезом Владимиром, коме су Руси подигли велики храм, модерног · стила, по обрасцу чисто руске црквене уметности. На једном брегу налази се гробница Асколда, митског оснивача кијева, и одатле је леп поглед на цело Кијево, Дњепар и околину.

Улице су у Кијеву простране, праве, а варош има доста паркова и зеленила. После ручка у једном ресторану, разгледали смо новоосвећени споменик цару Александру П и шетали кроз највећу и најлепшу улицу: Крешчатак. Око 4 часа по подне пројездила је овом улицом царица с децом у отвореном аутомобилу, а после једног часа и цар са свитом. Кроз улице куда је цар прошао упарађена је била војска, а иза ње на тротоарима поздрављала је цара грдна множина света.

Пожурили смо се на станицу, у групама, како је који стигао, да би стигли за воз који је у 9 часова у вече полазио за Одесу. Ну, кад смо се јавили шефу станице и замолили да нам даде засебан вагон треће класе, он нам је изјавио да нам га не може дати, пошто је много света одлазило тим возом, него нам је саветовао да одложимо одлазак за други воз који је полазио у ! час после поноћ. Пристали смо, и опет се разиђемо по вароши да посматрамо величанствено осветљење, и да неки од нас вечерају, који то раније нису учинили. ;

Пошавши из Кијева у један час по поноћи, осванули смо у вароши Касатину, а одатле целог дана путовали кроз Малу Русију. Земља је врло плодна и обрађена; сеје се пшеница. раж, јечам, овас, кукуруз и шећерна репа; на југу, ближе Црном Мору, има доста и винограда. Ово је права житница Русије. Из ње се извози храна не само по унутрашњости, већ и преко границе. Шуме има врло мало, али има доста воћа. Села су лепа и наличе на наша, народ је здрав. загасите боје коже и лепих женских облика. Малоруса има око 18 милиона.

У Шмеринку одваја се западна жељеничка пруга, којом се путује у Галицију, а у Раздјели друга западна пруга за Молдавију. У Одесу смо стигли |. септембра у 7 и по часова у вече. Са станице се одвеземо на колима у хотел „Биржу“, где смо једва на