Učitelj

514 - УЧИТЕЉ

Слушајте сад да испричамо овај одељак !

2. Део. Многи људи простшараху хаљине своје џо путу; а други резаху грање од дрвеша и просиараху по путу. А народ који иђаше пред њим и за њим, викаше говорећи: „Осана сину Давидову! Благословен који иде у име Господње! Осана на висини! Кад Исус уђе у Јерусалим, узбуни се сав град говорећи : „Ко је шо 2“ А народ говораше; „Ово је Исус, пророк од Назарета, из Галилеје !“

Поновити. Утшврдити. Натпис: Улазак Исусов у Јерусалим. |

3. Куда је Исус отишао чим је дошао у Јерусалим > (У храм). Да видимо шта је тамо било. Са запада је Исус ушао с народом кроз троја врата у преддворје. (Ово велико преддворје звало се многобожачко преддворје. Ту су пролазили људи и жене и куповали животиње за жртву: говече, јагње, козу или пар голубова; јер овде су се продавале животиње. Овде се куповало и продавало као на вашару. Поред тога се, дабоме, лагало и варало, грдило и заклињало свачим на свету. Даље на истоку су стојали мењачки столови. Овде се мењао новац и мењачи су зарађивали. Наоколо је била вика, ларма, да своје речи човек није могао да чује. И то све у храму, светињи народној! Шта ће Исус да помисли овде» Тад је Исус изишао на једну положену степеницу, да се види, и онда је заповедио гласно, да се свуда чуло, свима трговцима и мењачима, да тога часа очисте светињу. Озбиљним гласом рече им: „У писму стоји: дом мој дом молитве нека се зове; а ви начинисте од њега пећину хајдучку!“ Како је он то мислиог — Шта су морали одмах да раде трговци и мењачи кад су видели како их гледају они који иду са Исусом> — Ако су се и љутили, одмах су очистили све место, и после кратког времена све се изгуби с оног места где се продавало, а велико се преддворје од трговаца и купаца очистило. Сад онима који су долазили, није нико сметао, већ су могли мирно да се моле Богу и да приносе своје жртве. Храм је сад опет постао оно, што је требило да буде: свето место.

Обухватити овај одељак !

8. Део. И уђе Исус у цркву Божју, и изгна све који продаваху и куповаху по цркви, и испремета столове оних што продаваху голубове. И рече им: „У Писму стоји: дом мој, дом молштве нека се зове; а ви начинистше од њега пећину хајдучку.“ :

Поновити ; ушврдити. Нашпис: Чишћење цркве. Поновиши целу причу (сва три одељка).