Učitelj

582 УЧИТЕЉ

јановић дали су нам почетком ове школске године осмо прерађено“ издање своје читанке за П разред. Али, морамо одмах рећи, овако и у оволиком обиму — као што је ова читанка прерађена — прерађивање никако се не слаже са Правилима о штампању уџбеника. Јер по чл. 16. Прав. о штам. уџбеника „у откупљени уџбеник Министарство Просвете може уносити само: мање измене и исправке, које у основи не мењају дело, и о чему ће Главни Просветни Савет дати своје мишљење“. Међутим ова је читанка, у овом издању, толико измењена (измењена је подела, избачени су многи стари. чланци а унети многи нови, обим читанке је смањен), да се никако не може рећи, да су „унете само мање измене и исправке“, колико дозвољава чл. 16. Прав. о штам. уџбеника. — Пре би се могло рећи — а тако и јесте — да је ово нова читанка. Да ли су Главни Просветни Савет и Министарство Просвете, мимо Прав.. о штамп. уџбеника, дозволили овако и у оволиком обиму прерађивање, не знамо» (Чули смо да ова измена није ни тражена ни дата. Још горе! Знајући пак како је читанка за Пораз. одг.г. Протића и Стојановића и поред мишљења комисије за преглед читанака, да ова читанка не одговара захтевима чл. 9. Прав. о. штам. уџбеника, јер није удешена да потпуно одговори потреби коју треба да задовољи најглавнија књига у основној школи, и да. се зато ова читанка не може, откупити и штампати као државна својина (види Просветни Гласник за 1904. годину свеска за јуни,. стр. 565.), ипак откупљена и штампана као државна својина, долазимо до закључка, да су Правила о штамп. уџбеника и у овом случају, кад су у питању г. г. Протић и Стојановић, заборављена..

=

Рекосмо, да је ова читанка у овом, (осмом), издању толико, измењена, да је то сад пре друга читанка, него ново — макар и. прерађено — издање старе читанке. Упоређењем са старијим издањем то се најбоље види. Упоређујући их, прво пада у очи да је ово, осмо, издање доста мање (међутим цена му је иста, седмо. издање. има 200 страна са 136 чланака. Друго, подела читанке изведена је другојаче: ранија издања подељена су према годишњим временима, на: „Јесен“, „Зиму“, „Пролеће“ и „Лето“ та у овом. издању подела је оваква: 1 „Дете“, П „Кућа“, Ш „Друштво“, ТУ „Место и околина“ и У „Вера и обичаји“. Треће, изостављени. су многи чланци (изостављено је 58 чланака, а узето 98 чланака). Четврто, унети су други нови чланци (унето је 38 нових чланака). И пето, за неке „нове“ чланке, који су ушли у ово издање читанке, састављачи нису тражили других извора ван својих читанака за Ш и ТУ раз. (из читанке за Ш раз. узето је 5 чланака, из читанке за ТУ раз. узето је 5 чланака и из читанке за Граз. узет је 1 чланак (песмица „Страшљивац“) који је и раније био у читанци за П раз.)..

%

Прерађујући сада ову своју читанку састављачи су тек после 7 година, при осмом издању, узели за основицу реферат, који су: