Učitelj

676 УЧИТЕЉ _ студира поверену му децу, која по природним законима расту и развијају се. ·

Овај напредни покрет, на пољу чешке основне школе, донео доста горчине творцу његову Улехли. Почаствован избором за школског земаљског надзорника, а по коме за професора учитељске школе, Улехла није добио званичну потврду ни на један овај положај. Званични аустријски кругови не слажу се с његовим савременим педагошким надзорима, и мрзе га, што је створио нову модерну чешку школу, која је далеко одвојила, у напредном смислу, од немачке основне школе у Аустрији. Али зато Улехла има велику и силну љубав чешких учитеља, која му је, свакако, дражија и од највећега званичног достојанства, које би имао у оваквој својој држави.

Изложба ђачких радова. У недељу, 11. т. м. свечано је отворена изложба слика, које су цртали ђаци основних и средњих школа у Моравској и Шлезији. Овде су изложени и ручни радови девојачких школа.

Изложбу је отворио Франт. Храдилик, стручни инспектор цртања у Моравској и Шлезији и то само на чешким школама. И изложени предмети су искључиво из чешких школа. Отварању ове изложбе присуствовала је и моја маленкост,

У средини велике сале изложени су ђачки радови из цртања, који су рађени у реалкама. У овој изложби узело је учешћа 18 чешких гимназија у Моравсној и Шлезији, па онда цртежи ђака са две чешке учитељске школе и ручни радови једне више чешке девојачке школе.

Када се из средине велике сале пође лево, уђе се у једну мању салу, где су изложени цртежи ђака основних школа, који задивљавају посетиоце. Ови су цртежи подељени у три категорије. У првој су категорији цртежи ђака 1, Пи Ш разреда у подељеним и ТУ разреда у неподељеним школама. У другој су групи радови ђака ТУ и У разреда; а у трећој У, УП и УШ разреда.

У појединим групама је изложени материјал овим редом распоређен :

1 Приправне вежбе. Овде долази слободно цртање плајвазом, угљеном, пером и четкицом.

П Цртежи, којима се представљају равне површине и пластичност предмета.

Ш Цртежи, који представљају облике биљака.