Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 827

5. При универзитетима, педагошким академијама и институтима заводити лети специјалне педолошке курсеве, на којима би се учитељи упознали са сувременим положајем ове науке и изучити начине испитивања психо-физичке природе дечје.

С руског превео Ђ. С. Којић.

ПРОСВЕТА У СРТВУ НО СЛОВЕНСТВ).

СТАРА СРБИЈА.

Узалуд су Младо-Турци наметнули Турцима некакву уставност и парламентарност, кад је маса Турака још вандалска и варварска. Глазура од уставности не може да им сакрије старо урођено дивљаштво. Зато наша браћа у Ст. Србији и Маћедонији и данас преживљују тешке дане, нису сигурни ни животом ни имањем. Систематски ради се на истребљењу српског живља у овим двема класичним српским земљама. Арнаути раде шта хоће, Турци им не смеју ништа.

Ено пре кратког времена Арнаути и Турци су порушили једну српску школу и цркву. У школи све полупали и изломили. У цркви су исекли иконостас и врата, књиге исцепали, звоно разбили, иконе оскрнавили.

Србима је за ову оштету досуђена накнада, али нема ко да наплати то. Турска још земља безвлашћа поред све њене уставности. — За Србе је тамо „земља тврда, а небо високо !“

Арнаути траже за себе обласну аутономију, а Србима не даду живети ни што имати. За себе траже школе са својим језиком, а другоме руше школе и цркве! — Е, па зашто су Арнаути»!

СРПСКЕ ШКОЛЕ У УГАРСКОЈ.

Шовинистички, нечовечни и антипедагошки Апоњијев закон о народним школама у Угарској ове године потпуно ступа у живот. Његове привремене одредбе престају важити.

По овом злогласном закону сад се обавезно мора учити маџарски језик и у српским вероисповедним и комуналним школама, почевши још од ! раз. тако, да ђак кад сврши 4 раз. осн. школе треба потпуно да зна мађарски. Ниједан српски учитељ не