Učitelj

828 учитељ

може од сад бити учитељ који не зна маџарски. Зато многи морају мењати службу или тражити пензију.

На тај начин српска деца, поред свог српског и словенског језика морају учити и знати и маџарски. Излишно је, а и узалудно, „доказивати да је ово немогуће и педагошки неоправдано, и да је ово ужасно мучење и деце и учитеља. Не зна се коме је теже. Учитељи морају задовољити законске захтеве маџарске а и уредбе своје вероисповедне школе. Само патриотска осећања и национална свест и слога могу одржати српске учитеље у овом тешком положају, задржати их у учитељству, и не дати им да задовоље само Апоњијеве захтеве, а за своје, српске, колико стигну. — Врло мутни облаци витлају се над српском школом и учитељем у Угар«кој. Издржавање српских школа држава ништа не помаже, него само надгледа и заповеда. Издржава само оне школе, које пређу у државне руке и у којима се предаје на маџарском језику.

4, новембра ове године навршује се 100 година од како је отворена српска учитељска школа у Сомбору, која је у почетку била у Св. Андрији. Отворена је великим заузимањем Уроша Не«сторовића ц. и кр. саветника и надзорника православних школа у Аустро-Угарској. Тај дан свечано ће се прославити.

У месецу марту извршена је већ друга једна скромна прослава друге српске просветне луче — прослављена је чешрдесетогодишњица српске учишељске школе у Пакрацу, Њу су отворили пок. Дим. Јосић и г. Пера Деспотовић. Тога дана одржана је и прва учитељска скупштина, на којој је владика Никанор Грујић одржао значајан говор. У овој су се школи спремали и многи учитељи из Босне. 1876. год. ова школа била је затворена, а њени наставници, пок. Јосић и П. Деспотовић, отпуштени, пошто су издржали неколико месеци затвор као „велеиздајници“. Отворена је поново тек 1894. год. а 1909 бан Раух јој је одузео право јавности, које јој је после повратио бан Томашић.

Ове српске прославе значајних установа и догађаја врло су корисне. Тада се наша онамошња браћа осећају своји, загреју српским жаром, и млађе подстрекавају и упућују да мисле, осећају и раде српски.

ШКОЛСКЕ ПРИЛИКЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ. Заједничко министарство финансија у Бечу, као врховна управа за Босну и Херцеговину, издало је извештај о приликама у тим земљама.