Učitelj

ЕМ УЧИТЕЉ

совање у свих педагошких мислилаца и радника нарочито тиме, што је израђено у сасвим нозом правцу који се тек јавља у европском педагошком свету — у правцу социјалне педагогике.

Књига је тако написана, да њено учење сваки образованији може лако разумети. Она својом садржином хоће да задовољи ко-

лико потребе науке, толико|и потребе практичног живота. Као

наука о животу и васпитању, Културна Педагогика испитује односе и факторе, принципе и основе, процесе и појаве у целокупном домаћем, државном и друштвеном животу. Таквим учењем хоће се да баци што више светлости га мрачне стране приватног и јавног живота и да се кроз све социјалне установе спроведе бринцин кулшуре — принцип напредног живота и рада.

Под вођством овога принципа, Културна Педагогика васпитање објашњава живошом и радом целога човека и друштва, те се тиме педагошко учење ставља на мндго шири колосек него што је онај којим се до сад кретала. Индивидуалној данашњој педагогици додаје се учење о домаћем животу, а у целокупни систем педагогике улази још васпитање у држави и друштву — државна пи социјална. педагогика.

Као врло важно, да напоменемо још и то, да Културна Педагогика, говорећи о настави и школи, истиче и свуда наглашује оне опште принципе, по којима се баца нова и јача светлост на значај и функцију тога тако важног фактора. Културна Педагогика има, дакле, особити значај и за дидакшику.

„По унутрашњој изради и по јасној систематској изради“, (каже се у реферату Г. Свеш. Максимовића, професора). Културна Педагогика г. Милошевића може се сматрати као добит за нашу педагошку литературу, јер ће својом пуном и обилном садржином дати подстрека за нов рад и ново размишљање не само нашим васпитачима, него и сваком нашем интелигентном и културном раднику. Књижевном Одбору Коларчеве задужбине усмено је реферисао Г. Светомир Николајевић, члан Одбора и том се приликом најпохвалније изразио о делу.

Спис износи преко 40 табака обичне осмине. Цена је у меком повезу 6 динара а у лепом платненом (тврдом) повезу 7 динара. Поруке слати уз доплату писцу. Књига се може добити и од књижаре Цвијановића у Београду. Скупљачи добијају девешу књигу бесплатно.

Препорођај. Написао Сретен Динић. Прештампано из „Зем· љорадничке Задруге“. Београд, штампарија „Доситије Обрадовић“. Стр. 108. Цена 1 динар.

Један вредан културни радник, учитељ Сретен Динић, који је добро познат са свога преданог рада на пољу задругарства, покушао је да у овој књижици, у облику приповетке, нацрта прелаз

из негдањег живота патриархалног у селу у данашњи индивиду- |

ални. У тој приповетци он је покушао д: обележи узроке распадању породичних задруга, узроке сиромашењу сељака, утицај на-