Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 849

родне интелигенције (попа и учитеља) на културни напредак, и све незгоде с којима они у томе послу имају да се боре.

" Кроз целу књигу видим да ју је писао човек, који је све оно преживљавао што описује. М ако овде нема ни трага од уметничке приповетке, која би читаоцу могла бити предмет естетичког уживања, ипак у њој има описа, који могу да послуже као огледало сеоских прилика. Динић је учинио један покушај сличан „простим причама“ Ж. О. Дачић само са мање вештина и умешности.

5 М. С.

Школске задруге као средство за боље васпитање узеника народних и средњих школа. Говорио на конференцији наставника

и средњих школа и дечјих родитеља 16. фебр. 1912. г. Д-р Ник. Ј. Петровић. Оштампано из Просветног Гласника. Цена је 50 п.д.

Ова књига тако је пуна поучних примера и података да ЈЕ најтоплије препоручујемо свима наставницима. У њој је напред изнесен пишчев увод о задругама у опште. За тим је изложено задругарство у разним државама, па се прелази на оснивање ових задруга код нас и предлог правила за српску шк. задругу. За тим долази одељак „Школске штедионице у разним државама. Најпосле су 3 лепе слике ђачких задруга: музике, гимнастике и у једној. ескурзији.

Вођ по Врњачкој Бањи са 16 слика у тексту и ситуационим планом, саставио одбор сталних посетилаца, издала дрогерија „Гуслар“. Београд 1911 год. цена | динар.

Познало је да је наш народ изгубио оне традиционе лекове, а сем тога и нови начин инокосног живота не даје му довољно могућности да чува своје здравље, услед чега случајеви поболевања и умирања узимају све више маха. Нарочито се примећују боловања од катара у плућима и органа за варење, а код женског света и женских болести. Катар у плућима врло лако прелази у туберкулозу, и на тај начин ова се опасна бољка угнездила много по нашим селима. Све се ове болести, бар у почетку, дају лако лечити са врњачком водом. Све те тако зване унутрашње болести, где слузокожа игра главну улогу, врњачка вода лечи са успехом и то боље и сигурније него ли и Карлсбад. Али многи не знају ни болести, ни начин лечења врњачком водом, због тога је, у књизи којој наслов горе исписасмо, описано је све што је за први мах потребно једном интелигентном човеку ради оријентисања. Како је књига намењена широј публици то је написана лаким и разумљивим стилом и приступачна је нестручњацима. Због тога ми је препоручујемо г. г. учитељима и учитељицама нарочито с тога, што је одбор вољан да уступи 509 чиста прихода Учишељском Дому од оних књига које се преко уредништва Учитеља Поруче. Ми молимо учитеље-це да се заузму око растурања ове књиге, а цена је врло мала тако да је сваки може набавити Д.

УЧИТЕЉ 56