Učitelj

856 У ни БРЕЈ

Учитељске скупштине у Бугарској. Организовани учитељи-це социјал-демократе у Бугарској имали су о ускршњим празницима две своје скупштине, у Трнову и Ст. Загори. На њима је претресано стање и положај учитељства. Референти су били све,социјалисти, који су са свога гледишта истакли њихов положај у држави и друштву, а нарочито у данашњој друштвено - политичкој борби. Учитељско Удружење у Бугарској основано је на социјалистичкој основи, и улази у Савез са осталим социјалистичким организацијама. Ово је врло вредна учитељска организација. Има свој орган и библиотеку „Учит. Искра“. Има преко 1600 чланова и финансијски стоји врло добро. Осим овога Учит. Друштва, у Бугарској постоји и Са-

_ вез бугарских учитеља, који има велики утицај на напредак наставе и учитељског положаја. Он има свој орган „Сљананје“ и капитал од 192.000 дин. Он заводи лекције, вечерње и празничне курсеве, библиотеке и читаонице и публичне скупове поред својих редовних послова.

„Шта ћу ја с мојим ђаком“2! — Овако се, по свршетку сваке шк. године обраћају учитељима многи ђачки родитељи, збиља, не знајући шта да раде са својим свршеним ђацима. Зато скрећемо пажњу свима наставницима на Привр. Одељење Беогр. Тргов. Омладине, које већ дуго година и с лепим успехом, бесплатно шаље одрасле и здраве младиће на изучавање разних заната и других привредних струка, у крајеве у којима су занати, индустрија и у опште радиност добро развијени. Оно шаље оваке младиће редовно — непрекидно. За сва обавештења ради овога обратити се непосредно поменутом одељењу. Овим обавештењем и упутом наставници ће користити не само дотичним родитељима, него и целој земљи, да што пре дође до добрих занатлија и индустрије. Наша земља има доста господе, но нема довољно добрих мајстора и предузетника.

Хрватски педагошко-књижевни збор, за 1911. год, издао је ове књиге из одељка: Књижница за учитеље:

Узгојна идеја у културној повјести човјечанства. Саставио Људевит Дворниковић. Први део. Књига 48.

Философски проблеми. Написао Харалд Хефдинг проф. универз, у Копенгану. Превео Др. Милан Шевић, Књига 49.

Из одељка: Књижница за младеж, изашла је књига Испод брда Дједа. Цртица за мтадеж. Са 4 слике. Написао Даворин Трстењак. Књига 61.

Препоручујемо оруговима ове одлично одабране књиге.

Рад немачког школског друштва. У Аустрији постоји немачко школско друштво, које подиже немачке школе у словенским пределима. То је друштво имало прошле године приход од 1,176.562 кр. Друштво је издало на подизање и оправке школских зграда и остале школске потребе 1,020.180 кр. За зидање нових школа надато је осим тога по милијона круна од зајмова. За Росегеров фонд биће ускоро скупљена свота од три милијона круна. Немачко школско друштво помагало је немачке школе у 550 општина. Само је издржавало 48 школа са 99 разреда и 97 забавишта са 113 одељења, а дало је припомоћ за 120 школа и 108 забавишта. Има својих 108 школских зграда. Немачко школско друштво има чланова у 2350 општина. Као што се види, Немци живо раде на понемчавању у Аустрији, па се у њих нађе новаца за све потребе.

Учитељске депутације у аустријском парламенту. 24. априла били суу парламенту заступници Савеза Словенског Учитељства и делегати Немачког Учит, 7 Х