Učitelj

БЕЛЕШКЕ 857

«Савеза да — у друштву са учитељима посланицима — код владе и националних клубова траже да се учитељи у плати изједначе са осталим чиновницима равне спреме и да се прво повећају плате у свима покрајинама, па према њима да се одреди државна дотација за побољшање плата. И представници клубови и мин. председ. и мин. просвете одговорили су: да с великим интересом и благонаклоно прате тежње учитељства, и да ће потпомоћи све све предлоге који се тичу учитеља. Чески по'сланици су и у овоме били одређенији и искренији.

Превођење слабих ђака много посла задаје наставницима, много омета напредак добрих ђака и квари дисциплину. Последњих година преводе се многи слаби ђаци, па је и то узрок што нам успех у настави није као кад су била она строга травила о превођењу ђака. Зато више не треба овако радити, него све скабе ђаке оставити да понављају, о томе израдити стална правила, а не да се то, како кад одређује упуством ревизорима.л

Однос величине главе и интелигенције код деце. Д-р Брајертал извршио је премер главе 12.000 ђака, па је пронашао да су се одличне способности показале код деце у 7, 10, и 12—14 години са обимом главе од 48, 4972 и 5972 см. Боље способности не могу бити код деце с мањим обимом. С мањим обимом главе деца су обичне осособности.

Јубилеј Ж. Ж. Русоа. 15. јула ове године навршује се 200 год од рођења Ж. Ж. Русоа. У Женеви, његовом мести рођења, тога дана отвориће се изложба слика и главних момената који су у вези с његовом „Новом Елојзом“ и „Емилом“. На универзитету биће прочитано 16 лекција посвећених Русоу и његовим списима.

У Паризу тога дана пренеће се кости овог великана у Пантеон и биће откривен надгробни му споменик (барељеф с бистом).

У октобоу месецу отвориће се у Женеви нарочита виша педагошка школа под именом Ж. Ж. Русоа, у којој ће се давати упуства по питањима васпитања за педагоге и све који ће се занимати тим радом, и вршити испитивања по разним гранама сувремене педагошке науке. За наставнике ове школе већ су изабрати најбољи професори за специјалне одељке Педагогике.

Против учитељског штрајка. Некоји учитељи у Хрватској били су објавили пасивну резистенцију. Проширени средишни одбор „Савеза хрв. учит. друштава“, на коме су присуствовали прелседниши удружених учит. друштава, једногласно су се изјаснили против те пасивне резистенције и позвали сва учит. друштва да и она о томе донесу своје закључке, па ће се ти закључци објавити у општој скупштини „Савеза“, „и тако ће нестати те наше срамоте“ — вели уредн. Зкоје“.

Ово је леп одговор нашим (јавним и тајним) поборницима штрајка.

__ Дечје позориште у Будим-Пешти отворено је прошле године, иницијативом самих учитеља-ца, у њиховом Дому. Позоришна сала има 450 места. Сав персонал, како глумачки шако и послуга, састоји се из самих учитеља-ца, који овде врше разне послове без икакве награде, само да би деца бар једанпут недељно, имала разумну забаву. Преставе трају по 2 часа и завршују се кинематогра-

1 О овоме добили смо леп чланак од једног старијег и угледнијег учитеља, али доцкан за ову свеску.