Učitelj

858 УЧИТЕЉ

фом. Доцније ће се завести и музика. Мале цене чине ово позориште приступачним свој деци и сиротним родитељима. За пуку сиротињу дају се бесплатне преставе. једанпут месечно.

Интернационални учитељски биро одржао је у месецу августу пр. године: свој 6. састанак. Овај биро основан је 1905. год. У њему су до сад удружени 18, земаљских учитељских удружења из Немачке, Енглеске, Француске, Холандије, Белгије, Чешке, Бугарске, Аустрије и Луксенбурга. На овом састанку биро је одредио себи овај циљ:

„Између учитељских удружења што постоје као организације у свакој земљи, успостављен је савез, коме ће бити задатак: уздизање народне образованости унапређењем народних школа и настојавање око побољшања материјалних прилика учитеља нар. школа. Поред тога, овај учитељски савез настојаваће да — подржавајући пријатељске везе између учитељства појединих народа — поради такође и за зближење и пријатељство између разних народа“

За српске школе у будимској епархији скупљено је добровољних прилога преко 80.000 кр. Још треба 25.000 кр. па ће се спасти 14 српских школа, да не буду затворене.

Интернационални педагошки завод. Знаност је интернационална, па се с тога и поједине знаности организују на интернационалном темељу. Педагогика није до данас интернационално организирана. Сад се јавља у педагошком архиву, да је недавно извршен савез, који Не основати сличну организацију и за педагогику „и Редарортаџе Ш!егпастопа!“ и Сајет, Могтапаја. Предсјед. је тога завода ректор хајенскога свеучилишта, док је само питање о оснивању тога завода покренуо Е. Геђоппој5, управитељ француског течаја (Сошгз де апсај5), који полазе многи учи тељи из страних земаља. Сврха је томе заводу пружити прилику учитељима свих земаља за изучавање педагогике и за узајамну информацију у педагошким питањима. Тај ће завод доцније бити као неко средиште за све учитеље из иноземства, који полазе феријалне течајеве у Немачкој, Француској, Аустрији, Енглеској. Белгији и Швајцарској; надаље ће тај завод настојати, да се у тим феријалним течајевима уведу закључни испити тако, да ће полазник таког течаја моћи добити диплому само након положена испита, па ће тако порасти вриједност тим дипломама.

Завод има и свој орган „Ге Сошпег“! коме је уредник већ споменути Геђоппој5. Трошкове тог завода даће за први почетак благајна поменутог „Сошт5 де Капсај5“. Чланови могу бити само педагози, који су служили 10 година као учитељи“ Жеља је оснивача тога завода, да педагози и учитељи свих културних земаља пропагирају идеје о интернационалној организацији педагогике, док ће завод настојати, да прибави педагогици долично мјесто на свим високим школама и универзама, те да пучком учитељству буду отворена врата на свим универзама и високим школама.

„ЗКоја“.

Други међународни конгрес моралног васпитања биће од 22 до 27 августа ове гедине у Хагу, са овим дневним редом: 1) Општа питања по моралном васпитању и васпитању карактера; 2) физичко васпитање као средство васпитања карактера; 3) Морално васпитање у дому, школи и друштву. Учасници да овом конгресу плаћају 15 дин. чланског улога.

+ Уредништво: Е. Геђоппојв, Саеп (Сатуадоз), Еце ашњен 16, •

ава кајање

па НЕМ 4