Učitelj

860 УЧИТЕЉ

Ради тога образована је комисија од неколико чланова парламента, професора универзитета, представника трговине и заната, и препоручено јој је да изради пројекат о послешколском образовању. Усавршавање учитељске спреме. Ради боље стручне спреме учитеља и упознавања са уређењем школа и културе у другим земљама, француски парламенат одредио је 100.000 фр. У том циљу влада је послала 70 учитеља-ца у Енглеску, 40 у Немачку а 40 у Италију и Шпанију.

ГЕРМАНИЈА.

Стогодишњица гимнастике у Европи. Прошле године прослављена је у Берлину стогодишњица прве гимнастичке школе, коју је основао учитељ Фридрих Лудвик Јан, а у којој је он припремао немачку младеж за што јачи отпор и освету непријатељима, јер је онда (1811. год.) Пруском био завладао Наполеон. Притисак завојевача приморао је патриоте да се забаве спремом препорођаја своје домовине. Прослави су присуствовали престолонаследник и министар просвете, који је држао и похвални говор у част „мученика“ оснивача гимнастике.

Значајна је историја овога Јана: кога су прозвали: „отац гимнастике“.

После пораза код Јене Јан је ступио у пруску војску као добровољац. За тим се вратио у Берлин и опет постао учитељ. Тада се он обратио својим суграђанима с једним патриотским позивом, у коме је објаснио победу Наполеонову тиме, што су Пруси одучили се тући се у рату као прави људи — мушки — и да се треба за то припремати, негдашње јунаштво обнављати. На тај Јанов позив, у једном шумском парку крај Берлина почели су се сваки дан скупљати људи разног доба и свих сталежа и радити гимнастику. Тако је постала прва гимнастичка школа у Европи. Дакле, њу је основао учитељ.

На РТ ИЗГ пољу ученици Јанови развијали су своје мишиће у току 2 године, вежбајући се у војеним играма. Час освете приближио се брзо. Јан је опет ступио у ред војника и ушао са савезном војском у Париз.

После Ватерлоа и коначног пада Наполеоновог, Јан, мислећи о уједињењу Германије, био је осумњичен демагошким тежњама, и по наредби пруског краља, био је затворен у тамницу, а његова гимнастичка школа била је укинута.

6 година Јан је стојички одлежао у тамници, а за тим је био пуштен, али је држан под строгим надзором, и прогањан из града у град. Тек кад је ступио на престо Фридрих Виљем ГМ, Јан је помилован и одликован орденом Гвозденог Крста. Но дани овога старца били су већ избројани, д он је ускоро умро.

На Јану се потврдило оно правило: да нема пророка у својој "отаџбини. Највећем учитељу прво су неблагодарни и рђави људи