Učitelj

ПЕДАГОШКИ ГЛАСНИК 861

викали: Осанна! па после га мучили, и овоме раде обрнуто. Њему сад вичу: Слава му! називају га мучеником и оцем гимнастике, а некад га гањали ! +

Образовање радничке класе. Германија за свој необични економски прогрес обавезна је не толико својим вишим техничким школама, колико својим многобројним школама за продужење трговачког образовања (Запттатзеће ЕопбИдипозсћие“).

У ову школу ступају по свршетку основне школе и дечаци и девојчице. Оне су готово све приватне установе, њих отвара и одржава поглавито „савез за развитак трговачког образовања“, трговачке коморе (представничко тело) и општине; њихово брзо растење показује да су оне насушна потреба радничке класе.

Још 1896. год. ових школа било је у целој Германији 233, а 1908. год. било их је већ 650. У самој Пруској било их је 1907. год. 357 са 43.000 ђака. (У овај број не улазе 1505 техничких школа са 200.000 ђака).

Готово све ове школе су независне од државне управе, која не може да се прими издржавања ових школа, али им, кад затреба указује своју пажњу на разне начине. Тако, 1900. год. донесен је закон по коме општнне могу завести обавезно посјећивање ових школа за све дечаке и девојчице од 14—18 година, који служе код месних трговаца. Услед тога од 650 ових школа, њих 356 већ имају обавезно школовање. -

Да би учење у овим школама дало што боље резултате, оно се не врши у вече, кад је младеж већ уморна од дневног рада, него рано изјутра од 7 до 9 час, и од 12 до 2, кад радно време - престаје. На тај начин и интереси трговаца мало се крње. „Школа и жизњ“.

| ЕНГЛЕСКА.

Учитељски Савез у Енглеској. У јулу месецу одржан је годишњи конгрес енглеског „Националног Савеза Учитељског“. Овај савез основан је још 1870. год. и има 508 зборова у Енглеској и Уелсу. Око две трећине учитеља из ове две области су чланови овога савеза. |

Циљ савеза састоји се у овоме: 1.) Ширење свега потребног знања у масу народа. 2.) Упознавање народа са законодавством у погледу народног образовања. 3.) Уједињење педагошког персонала у професионалну организацију. 4.) Чување интереса школе и наставника и помагање њиховог напретка.

Рад учитељског конгреса пажљиво прате сви који су заинтересовани народним образовањем у Енглеској, јер глас савеза важи као велики аукторитет у свима питањима наставе и васпитања, како код општина тако и код државне управе.

Једна значајна и чудновата ствар код овога савеза пада у очи, а то је: да је за све време егзистарања председник овог савеза учитељица мис Клегхорн. управитељка школе у Шефилду.