Učitelj

768 УНИ ТЕ љЉ те | ______ _ = „0. 8

колико и децу. Он треба да подешава рад тако, како би на сваком часу проналазио ма шта ново, дознавао ма шта, о чему раније није никако знао или бар није видео у такој светлости. Тада ће не само деци него и њему самом рад бити интересан, занимљив.

Лепо је неко рекао: „ја идем на своја предавања као да полазам на пуш са јаком жељом да Пронађем какву непознату земљу. Ја знам само у општим цртама, о чему ћу говорити на часу. Но у разговору с децом увек искрсну питања и проблеми, о којима, пре часа, нисам ни размишљао. И ето, те проблеме ми заједнички претресамо, тражимо средства и путеве за решење истих.

Ево шта о својим занимљивим и веселим предавањима прича

чувени бременски педагог Шарелман у својој књизи „Пет бОеригтзвјар“ :

„У неколико ми је мило, што рђаво цртам и што не владам техником као специјалист, предавач цртања. Стога кад за илустрацију каквог описа или приче цртам што на табли, никад не цртам сам, него ми увек помаже цео разред. Деца опомињу, подсећају, критикују, моле да се преради, а кад испадне добро, онда њиховој радости и ликовању нема краја. То је врло занимљиво и весело. Но то је и веома важно. Кад бих ја деци давао готов цртеж без замерака и мана, она би само рекла: „гле како је“ и — крај. А сад њихов мозак, њихова уобразиља интензивније раде. Деца не само примају готово, него сама проналазе, стварају.

Он је рђав цртач, техника му је доста примитивна; 0, како је то човек ширих погледа и са богатом уметничком фантазијом, и како сваку ствар гледа као нешто живо, фино, истичући на њој оно што је најбитније, то су му и цртежи увек необично карактерни и деци се необично допадају. Његови дебели пекари, крупни петлови, страшни курјаци, горде принцезе не само да децу увек доводе у жељено расположење, а често и у неописано усхићење, него им и отварају очи за карактерне особине свега што их окружава. Примитивност технике учитељу не смета, нити га то буни. Он ради пажљиво, труди се, тражи, мисли, цртеже често поправља, а деца за све време прате његов рад и помажу га својом критиком и саветима. Господине! направите лепше очи, дужи реп, оштрије зубеги тд.

На тај начин учитељ и ученици раде заједнички, са једнаким суделовањем и интересовањем, и готов цртеж, као ресултат колективног рада, необично радује све.