Učitelj

ПЕДАГОШКИ ФРАГМЕНТИ 118

науче писати, већ и ради тога да што год направе, т. ј. да створе какав очевидан (опипљив) резултат свога рада. С тога би требало најновији наставни метод: „учити радећи“, још у већој мери применити у нижој основ. школи, него ли у старијим разредима.

Само да се разумемо. Истичући факт да децу више интересује писање него читање курзивнога и другога штампанога текста, ми не мислимо на то, да би ваљало више времена утрошити на лепо писање. Седети и писати исто слово стотинама пута досадна је ствар. То исто тако убија свако интересовање као и учење напамет. Не, ја мислим на сасвим друго писање. Ја мислим на то, да децу треба вежбати у писменом исказивању свога знања и својих мисли. Наравно да у томе треба ићи поступно и с највећом опрезношћу. У почетку та би се вежбања ограничила само на писање појединих речи. После тога би дошло писање простијих реченица и мисли. И најзад би дошло писмено исказивање 2—38 мисли једно. за другом. Разуме се, да ове ступњеве треба подешавати према општем умном развитку већине ученика у разреду. Овде нам ваља напоменути, да треба добро пазити да ова вежбања не пређу у голо преписивање, него треба да буду таква, где ће не само перо. (рука) него и мисли (ум) радити. Јер није ретка појава да понеко дете уме да препише доста лепо и по какав цео чланчић, али напротив, не уме ни своје име и презиме да напише без какве погрешке, нити пак уме да напише правилно име места у коме живи. С тога треба депу што чешће вежбати не само у томе да какво име или какву реч правилно кажу, него да га и правилно умеју и написати. Стара изрека, да ваља учити са пером у руци, треба да важи и за ученике нижих разреда као и за старије. Градиво за таква вежбања свакоме је наставнику лако наћи у настави матерњег језика. А ако се оно узима из других наставних предмета, онда ће се знање из тих предмета тиме још боље утврдити. Веома је згодно комбиновати ова вежбања са учењем појединих песама и других чланчића напамет. У том случају деца би имала за задатак да испишу извесна имена лица, предела, места и т. д. која се тамо помињу. Но ипак децу ће више интересовати ако ти задаци и вежбања буду из дечјега властитога света (круга мисли или околине) него из лекција.

Пошто су деца већ неко извесно време писала поједине речи, не треба да им се учини сувише тежак прелаз на образовање појединих краћнх реченица. Је ли наставник научио децу да састав-