Učitelj

786 УЧИТЕЉ

Г. МоШшта сматра, да сувремено законодавство није довољно јасно одредило дужности и обавезе родитеља према деци, дајући им у исто време неограничена права; међутим, посведневно искуство казује. нам, да је не само са хуманистичке тачке гледишта, већ и с тачке гледишта целисходности социјалне и криминалне политике, неопходно потребно ограничити сферу родитељске власти у интересу заштите деце од злоупотребљавања исте; пошто се права родитељска више пута преносе на стараоце, васпитаче, учитеље, мајсторе и т. д., то [. Мошшплс, предлажући читав ред измена у сувременом законодавству, између осталога сматра за неопходну потребу ограничити права хроничних алкохоличара према њиховој деци, па им одузети чак и право родитељске власти, право стараоца, учитеља и т. д. Тако исто хронични алкохоличари не могу бити ни мајстори ни послодавци занатским ученицима и младим радницима уопште.

Треба имати куражи, вели [. МоШпа, па слободно и право погледати данашњем злу у очи, изучити његове узроке, наћи средства за помоћ и затим створити штогод ново сопственом иницијативом и сопственим моћима; прогонством у суседна места и суседне државе, копирањем и угледањем на стране законе и установе, ништавним покушајима да се поправе садашњи недостаци — ништа се не постиже; реформа мора бити дубока и коренита а притом и свестрана, и не смемо се пред њом зауставити, па макар колико материјалних жртава она стала.

Погледи [. Моппо заслужују потпуну пажњу од стране лица, који се интересује судбином незаштићене деце, не обзирући се на један њихов крупан недостатак: дубоки социјални и економски узроци, који служе за основу изнетом злу, нису ни додирнути; према томе и средства, предложена за њихово одстрањивање, већим делом имају карактер палијатива;! она су упућена на борбу не са узроцима зла, већ са његовим даљим развитком, који | неизбежан у сувременим социјалним приликама.

С руског Бож. А. Топаловић.

а Непотпуности и привремености.