Učitelj

790 УЧИТЕЉ

• школа. Ако би се ово установило, онда би то био велики назадак. Назадак с тога:

1.) Што би се школе опет издржавале од прирега; и

2.) Што се тај прирез не само не би уредно предавао, него. се не би могао ни покупити никад сав, те би услед тога школе: оскудевале и неуредно се издржавале. С тога ако издржавање осн. школа не можемо пренети на државу, онда школски прирез ни у ком случају не смемо купити одвојено, већ он неизоставно има бити. саставни део општинског буџета.

Изложени начин издржавања основних школа не мислим да је најбољи. М сам налазим да је најбољи начин кад би се издржавање пренело на државу, јер би у том случају престало тужакање између школе и суднице, школе би се уредније издржавале, те би се и наставници безбрижно посветили своме позиву. Али како на то још за дужи низ година неће пристати ни једна влада, онда путем законских одредаба омогућити, да оно што би народ за издржавање школа дао преко државе, даде преко општине, а да управитељи школа ипак не долазе у сукоб с општ. властима.

Ну и код оваквог начина издржавања има једна мала незгода: што ће школски приходи бити мањи првих месеца, али школа. првих месеца не мора чинити веће издатке. Но за ове неодложне издатке можемо се помоћи и готовином из прошле године. Свака школа при крају рачунске године треба да покаже извесну готовину, која би се стално преносила из године у годину, а којом би се подмиривале најнужније потребе првих месеца док се прирез не буде купио у већој мери. Признати морамо да наше школе не пате. толико од тога, што сваког месеца не примају У» од свога буџета, Колико од тога, што им се крајем рач. године не изда сав припадајући прирез по буџету. Главно је дакле да оне приме све што им припада ма и доцније, па ће оне опет доћи до својих потреба. Овде је дакле главно тежиште овога питања. Њега треба правилно. решити па ће тиме и питање о неуредном издржавању школа бити скинуто с дневног реда. А начин на који би се оно, по мом уверењу — могло правилно решити (и без пренашања на државу) ево изнето је.!

Чудновато је да писац и не спомиње да се издржавање школа пренесе на округе, ако се не пренесе на државу. Уредн.