Učitelj

ПОДИЗАЊЕ И ИЗДРЖАВАЊЕ ШКОЛА 789

Да би се и једно и друго отклонило и школе се уредније издржавале — односно да би се члан 157. пом. закона правилније примењивао и могао контролисати потребно је:

1) Да општински судови крајем свакога месеца извештавају дотичне школске управе: а.) колики је општински буџет, 6.) колики је за то време био целокупни општ. приход и в.) колико је од тога предато школи. На основу овог извештаја а према школском буџету (изнађе се сразмера између општ. и шк. буџета) управитељ ће видети да ли је школи предат њен сразмерни припадајући део. Ако општински судови овај извештај не пошаљу у одређеном року, управитељ ће бити дужан о томе известити своје претпостављене. 2 Да управитељи школа најдаље до 5. идућег месеца известе окружни школски одбор и среску власт ако школа није примила свој припадајући јој део по буџету. ·

3.) Среске власти у року од 15 дана дужне су према таквим општ. часницима поступити по чл. 157. тач. 4. закона о општини и о томе известити дотичног управитеља школе. У противном управитељ ће бити дужан о томе известити надлежног министра.

4) Општинске власти при предаји државне порезе дужне су поднети на увиђај пор. одељењима и акт од управитеља школе, из кога ће се видети, колики је школски буџет и колико је предато школи, на основу кога би се, а према дневнику општинског при. реза видело, је ли школи предат њен припадајући део, па ако се види да није о томе известити пол. власт. (Ово с тога, ако би се десио случај да општ. власти не пошаљу тачан извештај управитељима школа).

5.) Да су општинске и пореске власти, при наплати порсзе, дужне наплаћивати и сразмерни део општинског — односно школског приреза.

6) У смислу ових тачака Министарство просвете у споразуму са Мин. финансија и Унутрашњих дела упутиће потребне расписе општинским судовима, пореским оделењима, полициским властима и управитељима школа. ;

(Оваква законска одредба (са овим допунама) — по којој се од цел. општ. приреза има школи давати њен припадајући део много је боља него кад бе се школски прирез купио одвојено од општинског. Напред је речено зашто.

Тако исто овакав начин издржавања основних школа бољи је него да се установи „Школски Фонд“ за издржавање и снабдевање