Učitelj

ЧОВЕЧЈЕ ТЕЛО И СТАРАЊЕ О ТЕЛУ 795.

штвене. правде да осигура сваком човеку, сваком раднику, како да задовољи своје потребе. Потиснути беду и изгнати је из станова сиромашних људи, то је данашњи сан и дело које сутрашњица треба да реши. |

Али има и других који се по својој вољи уздржавају од хране. — Погледајте на пример на наше госпођице: једне се лишавају хране из страха да сувише не одебљају (не би тада више могле имати танак струк); друге се опет хране тачно, одмерено, из страха да не изгубе лепу боју лица (помислите само, образи би им били и сувише црвени); и пре но што би (по њиховом мишљењу) изгледале мање лепе све ове мале луде упропашћују свој стомак, из. просте сујете. Сутра ће код њих настати анемија, туберкулоза; оне ће се кајати, али ће им све то бити сасвим доцкан.

Има их опет који се хране рђаво просто из леносша: и ту на првом: месту ваља поменути жене; имају ли главобољу, немају апетита, тада их треба терати да једу; ако су заузете послом, немају времена, треба им ићи и тражити. Какав грешан нехат и немарност. Закључак — Имајте добар апетит и храните се паметно.

Старање о телу; здрава храна.

Увод — Телу треба здрава храна.

Развијање — Мајке су најпре одговорне и мала деца нарочитшо су изложена пробама. По селима мајке не умеју да се старају о својој малој деци; не сачека се да млеко проври, не знају тамо да га стерилизују; чак се не води рачуна ни о томе ако дете почне мршавити и слабити, и чак се не покушава да се то спречи. Окупати мало дете у топлој води !! ах, то раде само отмене госпође. А потом код њих је права радост кад виде дете од једне године како сише зелену јабуку, или како једе, седећи своме оцу на колену. Показује се са задовољством како може да једе сваку храну. И малишан се често свему овом експериментисању не опире и некриво плати главом због небрежљивости својих родитеља.

Многе домаћице не сшарају се о шоме да припреме својим мужевима и својој одраслој деци здраву храну.

Не воле кујну и кујнски посао и пред подне збрљају што. стигну, или ако су у већој вароши купе што код кобасичара. Последица је тога: слаби и покварени стомаци, и лекар у кући (не рачунајући овде незадовољство мужевље, приговоре, па често и свађе).