Učitelj

796 УЧИТЕЉ

Немарност жена не да се опростити: егоизам оних који фалсификују своје производе још је нешто горе. — А шта да се каже о преступницима који сипају гипса у млеко, овим убицама многе и многе деце» Шта да се мисли о месару који кришом купи туберкулозну краву, о оном убици који је с дугачким роком убица своје многобројне клијентеле» Против њих друштву се ваља бранити хируршким мерама и строгим казнама.

Свако, напослетку, може биши грешан. — У време тифусне заразе не филтрујете нити прокувавате воду коју пијете. Пркосите болести, омаловажавате је: опасна неразмишљеност.

Закључак — У погледу ваше хране добро обратите пажњу на игијенске прописе.

Усмена Пиатања — За шта је способно болесно детер Због лега претпостављате здравље бруталној сили» Зашто често младе девојке не једу онолико колико им је доста» Какву бригу и старање ваља предузети у погледу хране детета и хране одраслих >

Писмени задатак — Зашто нам је дужност да нашем телу обезбедимо највећу снагу2

Старање о телу изешност и уздржљивост

Увод — Треба јести да се живи, а не живети да се једе.

Развијање — У најнежније доба чавикавају се мала деца да једу неправилно и прекомерно. Малишан плаче, брзо му треба дати сису или дечју сисалицу да бисмо га умирили; нека се насиса и наждере као каква мала животињица, док не буде сасвим сито. И мало дете, ма да је гојазно и буцмасто, ипак ће једнога дана подлећи дечјој дијареји. Мајко, сузе ће ти бити узалуд, требало је пре свега: 1) давати му млеко у тамно одређено време; и 2) давати му умерено.

Јесшт у одређено време! колико је људи који то не чине: Дође се кући, брзо се отвара орман и тражи се да се што преза: логаји. Или, на пример, домаћица спрема ручак; данас се руча на подне, сутра много доцније. Стомак није у стању да нормално испуњава своје функције; као какав раденик, који се жури, он се мора преоптеретити, нема одмора, отуда опада и исцрпе се.

Јести одмерено! колико је људи који шо чине! пре свега Прожодрљиви, они који само сневају о слаткишима и колачима, и који нису у стању да прођу поред какве радње с јестивом а да не застану, да не разрогаче очи, да не отворе врата, и да се не угризају за уснице од прекомерне пожуде. Па још ако имају бар нешто