Učitelj

798 У пи ТЕ

хоће само да спере гушу, а у вече опет како је преморен, попије коју кап само да поврати снагу. Мале чашице, на Шшај начин, П0стају нераздвојни саставни део његовога посла.

И сви, спромашни и богати, долазе у кафану зарад свог задовољсшва. Овде је стан влажан, таман и хладан, беда вас избацује на поље, у кафани је светло, топло. На другом месту опет незгодна жена, плач дечји, туга и досада гоне вас напоље: у кафани су пријатељи, тамо је весело, игра се и пева. И поред свега ту је пиће пријатно, угодно које голица гушу и које се испија у сласт. „Алкохол постаје саставни део живота.

На тај начин стиче се навика, и човек није у стању, неспособан је да се одупре искушењима тешке несреће.

Закључак — Алкохолизам проистиче из уништења воље.

Алкохолизам : утицај на индивидуу

Увод — Алкохол упропашћује човека.

Развијање — Алкохол није храна: он не служи за обнав„љање ткива, нити пак поправља органе. Он не даје снаге: може у малој дози изазвати пријатно расположење, али кад се употреби у великој количини парализује. Он не загрева: учини истина да. појури крв на површину коже, али расхлађује унутрашњост тела.

Алкохол упропашћује органе за варење: стомак покварен, мање је желудачног сока: отуда варење лагано и тешко, подригивање и губљење апетита. Он упропашћује органе за циркулацију; црвена зрнца апсорбована, крв сиромашна; зидови срца покривени салом, пулс слаб и неправилан: отуда тешко дисање и загушивање; и нарочито још артерије мозга загушене услед чега малаксалост, неактивност мозга. Организам, на тај начин, раслабљен не може да се одупире болестима и заразама: алкохоличар је превремени старац.

Алкохол збуњује сензоријалне подобности: зујање у ушима, слаб вид, грч у удовима, дрхтање руку; јутарње бунило: отфуда губишак професионалне умешности и неподобност. Алкохол збуњује емотивне способности: стално се мисли на алкохол, треба да се задовољи страст: ошуда губишак породичних осећаја и бруталност. Алкохол ремети иншелектуалне способности; испрекидане реченице, несмишљене, несређене: памћење немоћно; утвари ноћи и халуцинације дању: ошуда губитак човечанског достојанства, и лудост. Закључак — Алкохоличар није више човек.