Učitelj

ЧОВЕЧЈЕ ТЕЛО И СТАРАЊЕ О ТЕЛУ 797

мало новаца у џепу. А доцније да би задовољили свој стомак, лишиће се ватре, одела, хлеба; почеће се задуживати. Бабе, мајке, стрине и тетке дајите и помало новаца вашој дечици да купују чоколаде! Учите их да, празнећи своје џепове, упропашћују свој стомак.

Напослетку, ту су ждере, прави робови свога Шрбуха који се осећају добро само онда, кад су за столом и који једино воле рад својих вилица. Позовите их на обед, на гозбу, на вечеру, видећете како непрестано жваћу, како прождиру као да хоће да се нахране за неколико дана; чућете их како се размећу својим страховитим апетитом и својом прекомерном изешношћу. Сутра дан рећи ће вам како су претоварени јелом отишли право у постељу, како је варење ишло врло тешко, и како осећају велику главобољу. Доцније уздисаће што су осуђени да се придржавају строгих прописа: њихов стомак, о коме се брину, као о каквом идолу, никако им не да мира.

И за све ове ждере и мале прождрљивце шта значи „болестан сшомак“. То значи поред онога што се о телу морамо старати и плаћати лекара, да нам се још стварају тужне и црне мисли, да нам карактер постаје несношљив и досадан; живот нам је покварен и за себе и за друге. Стомак нам се страховито свети за. оно рђаво поступање према телу.

Закључак — Будите уредни и умерени.

Неумереност: како се постаје алкохоличар

Увод — Неумереност је створила страховити алкохолизам.

Развијање — Није потребно опијати се, ваљати се по путовима, падати по јендецима и рупчагама и изгубити свој лепи глас, па да човек постане алкохоличар. То се постаје мало по мало, не правећи никад ексцесе, не губећи држање и изглед паметног човека, навикавајући се на алкохол.

Варошанин сматра да добро чини што пред ручак узме коју кап пића, које појачава апетит, а после ручка опет какво друго пиће које помаже варењу. Сва ша пшћа Постшају саставни и нераздвојни део његових оброка.

Радник, из јутра, полази у радионицу (ничим се није заложио, жена није имала времена да му скува кафу); он само сврати на брзу руку у какву кафаницу и с ногу попије чашицу ракије да се раздрема, да се згреје, и да стекне што више снаге за рад. Око подне, радећи дотле непрестано у прашини, којим гутљајем пића.