Učitelj

800 УЧИТЕЉ

Закључак — Какво поштовање треба имати према њему. То више није отац.

Алкохолизам и народ

Увод — Алкохолизам је прави бич народни.

Развијање — У алкохоличара и његове деце (која су невине жртве очевог греха) тело је слабо; земља постаје све слабија, сироматнија и све ненасељенија; алкохол упропасти више људи него ли најстрашнији н најсвирепији рат, — Ова јадна слаба тела неспособна су за рад: земља сиромаши. — Ова болесна тела изложена су свакојаким болестима а нарочито туберкулози; цела земља из дана у дан отвара све то више болница.

Код алкохоличара и његове деце интелигенција је поремећена и воља потпуно уништена. Поремећена интелигенција: погледајте само на број оних сметењака, манијака, људи који којешта говоре, не рачунајући овамо праве идиоте и лудаке затворене у ћелијама; алкохол обезбеђује рекрутовање за азиле начињене малоумним. Уништење воље: људи склони а деца унапред одређена лености и пороку; за време пијанства поновно појављивање грубе животиње, удари песницама и ножем; кад нису пијани поквареност и скитња: алкохол је најбољи снабдевач тамница.

Алкохоличар и његова деца непрекидна су и стална опасног нарочито у демократској земљи. Све ове пијанице и деца ових пијаница, неспособни су да сами собом управљају, или да сами руководе својим пословима, и поред тога имају права да се занимају јавним, државним пословима; на скуповима они највише вичу; на скупштинама они одлучују пошто су снажни бројно; својим гласом они посредно одлучују и вотирају законе.

Закључак — У свакој земљи, а нарочито још у демократској алкохол је опасан непријатељ, против кога се ваља јуначки борити.

Како да се боримо против алкохола 2

Увод — Потребно је уништити алкохолну епидемију.

Развијање — Децо, не заборавите да је алкохолизам, пошто је навика. пре свега болест воље: забраните себи апсолутно да га ма када и дотакнете својим усницама; клоните га се, не дотакните га се. И да не бисте дошли у искушење, да не бисте никако ни почели дружбу с њим, посматрајте пијана човека, уместо што би"сте му се смејали или што бисте се бацили каменом за њим; погледајте га само како му поглед лута и како су му удови нескладно