Učitelj

ЧОВЕЧЈЕ ТЕЛО И СТАРАЊЕ О ТЕЛУ 801

мичу; чујте само како се дере, како грубо псује, како вређа и грди мимопролазнике ; не дајте му да се поцепа, да се стропошта у блато, нити да падне и да се угрува; одведите га његовој уџерици, где ће вам се дати прилика да тешите његове уплакане малишане, да тешите мајку која је у очајању. И помислите тада на хиљаде других кафаница, из којих излазе, посрћући, хиљадама других пијаних створова; помислите тада на небројене друге породице, у којима плаче хиљадама и хиљадама малишана таквих као што сте ви. Само кад о томе будете мислили обузеће вас одвратност, грло ће вам се стегнути и заклећете се да никад нећете пити алкохола.

Родитељи, узмите се на ум, и не помажите вашој деци да се привикну овој кобној навици. Не дајите деци, излажући се опасности да их угушите, ову смртоносну воду; не шаљите ваше одрасле синове на рад с флашицом алкохола у џепу; не водите их собом недељом и празником у крчму на који гутљај само; и кад се деси друштво у кући не показујте вашим гостима да су вам малишани одрасли људи. Доцније, дете које краде, девојка која. постане развратна, учиниће вам да сами себе прекоревате за њихову пропаст. |

Нарочито, ви жене, одржавајте вашу кућу како треба; нека вам је кућа увек чиста и привлачна: отац ће волети да у тој кући остане; нека оброци буду различни, лепо и укусно припремљени: уморан отац, ту ће се поткрепити и биће задовољан. Будите привлачне и веселе, знајте утешити и развеселити; отац ће с вама бити срећан. И он ће претпоставити ваше друштво кафанском и домаће огњиште загушљивом и непријатном ваздуху по пивницама.

Напослетку, народи, борите се против овог непријатеља. Борите се против њега непосредно, потискујући искушење, ограничавајући број кафана; ударајући огромне порезе на алкохол; забрањујући продају отровних пића. Нападајте га и и посредно регулишући радове који исцрпљују, борећи се против нерада и сиротиње, и дајући здраве забаве радничким класама.

"Закључак — Борити се против алкохола значи задужити човечанство. Усмена пштања — Да ли је алкохоличар добар радник и

може ли хранити своју породицуг Да ли је он добар муж за своју жену, добар отац за своју децу Какву пустош производи алкохол у једном народуг Да ли ћете поверити своје послове или свој живот каквом алкохоличару> Није ли опасно оставити му удео у народним пословима2 Како ће се дете сачувати од те на-

УЧИТЕЉ