Učitelj

ЧОВЕЧЈЕ ТЕЛО И СТАРАЊЕ О ТЕЛУ 805

Игијена и стан

Угод — Цивилизован човек (за разлику од дивљака) склања се, живи у кућама : нема веће несреће него бити без куће и кућишта.

Развијање — Кућа треба да је здрава: удаљена од сваке нечистоће (у селима од ђубришта, од баруштина, јер све то помаже тифусу); сазидана на оцедном месту (влага доноси реуматизам); треба да се држи увек чисто (заразе, а нарочито колера, захватају прљаве и сиромашне крајеве).

Кућа треба да је светла: Светлост помаже животу организма човечјег каогод и развијању његову; човек затворен у тамницу, каогод и цвет затворен у каквом подруму, брзо свене. Шта више светлост је изврсно средство за чишћење; сунце је универзалан и економичан игијенист. Напослетку, светлост уноси у срце човечје радост и одушевљење: ноћна тама га притискује и обара, кад га више не може да застрашава.

Кућа треба да је проветрена: По варошима, где су врло многе куће по тесним улицама, где је врло много становника по малим одељењима и одајама, становништво је бледо. У једној одаји која се дуго држи затворена сувишност угљена ацида изазива почетак тровања. -

Кућа напослешку треба да буде Пријашна за становање: Она је склониште, у коме се човек, уморан задржава и одмара, она је гнездо у ком се рађају и расту деца. Сваки сања да има своју кућу, начињену од својих нада и сазидану од свога зноја; у њезин темељ он би да уреже свој живот. Кућа дакле не треба да буде натмурена и одвратна, већ напротив угодна и насмејана. Нема потребе ни за какав сувишан луксуз: прост намештај и лепо покућанство; мало цвећа и слике лица која су нам мила и драга, ето то је слика пријатне куће. На њу је прешла милошта жене, која у њој станује.

Закључак — Заменити заразне уџерице здравим становима то је питање народног спасења.

Човек и болест

Увод — Игијена је осигурање против болести.

Развијање — Болешљиво деше је увек принуђено да чува постељу: дува ли ма најмањи ветрић, узалуд му је увијати се, није у стању да избегне реуматизам или бронхитис, ако је пак лепо време, боље му је да не изиђе, јер не може избећи знојење и малаксалост. Оно је немоћно против болести, оно се према њима ре-