Učitelj

806 УЧИТЕЉ

зигнира, и како му нису довољне фактичке, стварне болести, оно их и измишља. Снажно дете је очвршћало и његово здравље је заштићено од сваког искушења. М кад баш настане прилика, оно се одупре, мали кашаљ не натерује га да остане у постељи; готово и не обраћа пажње; озбиљна болест не убија га: оно хоће да живи. Физичка и морална снага удружују се у шелу да одагнају зло.

Кад се појави болест треба је одмах лечиши,; очекивати не значи ништа друго до појачавати је, а то чини оздрављење немогућним. — Не позивајше у помоћ врачаре и гатшаре, које ће се послужити мађијским фигурама, чудним поступцима, да спрече да не умрете: оздрављење није посао врачара и гатара. Не узимајше слепо шарлашанске лекове које вам препоручују по којекаквим новинама уз обећање да ћете одмах оздравити: оздрављење није ствар поверљивости. — Потражиште лекара, и не очекујте да је он мађионичар и не тражите да једино од његовог присуства нестане болести: оздрављење није ствар чуда. Лекар је човек који ће проучити узроке болести, он ће размислити и потражити лека, који ће дати могућности организму да се рестаурира ако је то могућно.

Најбољи лекар од свију шо сте ви сами: ви сте тај лекар који вам сшваро здравље. Једите умерено да вам стомак увек буде како треба: ако га упропастите, лекар вам не поможе; не поправља се кућа која је већ у рушевинама. Ви треба да пазите да избегавате болести: много је лакше избећи их, него ли лечити их. Кад вам је познат бол, туга, беда, жалост, које наносе болест у кући и породици, знаћете се сами чувати и предупредити их.

Закључак — Најбољи је лек размишљање и воља.

Усмена пштања — Којих се правила треба придржавати при зидању куће, при зидању одељења за становање» Шта се ради код вас да куће буду здраве Како можете да избегнете болест» Како човек да се лечи кад је болестан»

Писмени задатак — Зашто свако од нас сања да има своју кућуг

Те Моште 22—928—-1911 ВеЕ-Т. Си:

НАГРАДЕ УЧИТЕЉА-ЦА ЗА РАД У ТЕЖАК МЕСА,

Законодавац је у члану 40. садашњег закона о народним школама унео одредбу: да ће нарочиту награду добиши учитељи-це