Učitelj

308 УЧИТЕЉ

местима. Награђених учитеља-ца по том списку било је 73, у 56 разних места.

Прегледајући списак награђених учнтеља, пажња ми се заустави на именима награђених учитељима у Блажеву, Кривој Реци и Мешеву, окр. крушевачког. Прва двојица награђени су са по 100 дин., а мешевски са 120 дин.

Не знам шта је руководило комисију, да и Мешево уврсти у тежа места службовања, и да га чак претпостави и Блажеву и Кривој Реци, одредив наставнику из тога места већу награду»!

Као вршиоцу дужности шк. надзорника у шк. 1909/1910 год., мени су добро позната сва школска места у округу крушевачком. Право је, и Богу драго, дати награду наставницима у Блажеву и Кривој Реци, јер су та места удаљена од Крушевца по 60 и више Км.; а од среске варошице Бруса по 25 и 30 Км. За време великих мећава и љутих мразева, што је у тим местима обична ствар, она су тешко приступачна, и ако се благовремено не постарају за животне намирнице — тешко њима! Наставници у тим местима заслужују највећу законску награду. Међутим Мешево је у срезу расинском, од Крушевца удаљено 12—13 Км.; а од државног на сипа Крушевац—Александровац највише 1—2 Км. Просто ми је чудо, како је комисија могла уврстити Мешево у тежа места службовања, а изоставити Плеш у срезу жупском; Брезовицу у срезу трстеничком, и још некоја друга2!

Ако држава хоће да буде доследна и справедљива — а то она мора бити, — онда би требало, поред Мешева, уврстити у тежа места за наставничку службу још 300—400 оваких школа.

Тако је једне године дата награда, за рад у тежем месту, учитељу црнатовачком, у округу топличком, среза добричког, а ниједном наставнику из среза косаничког, а Црнатово спада у најплодније село у Доњој Топлици, удаљено од насипа ПрокупљеЛесковац 1 и по Км., а од железничке постаје 1 час пешачког хода, са које се стиже у Ниш за 20, а у Лесковац за 30 минута. А где су Рача и Добри До, у срезу косаничком 2!

Да би се правилно одредила тежа места за наставничку службу, и правично одредила награда наставницима, који раде у · тим местима, треба о томе затражити мишљење од пређашњих сталних и доскорашњих вршиоца дужности школ. надзорника. Они су по службеној дужности морали сваку школу обићи у години по два-три пута, и имали су прилике да проуче све погодбе, под ко-