Učitelj

дописи 385

Скопље, 18. новембра 1913 год.

Хитам да вам се јавим одавде из старе престонице Душанове и да вам јавим да је школски рад отпочео не само овде већ готово и у целом срезу. Мало је, до душе, потеже ишло док су доведене школе у ред јер су школске зграде, у којима је војска становала, биле много оштећене али сада је и то све готово. Наставници су скоро сви дошли и отпочели рад. Сви су вољни и одушевљени за свој посао и ја се надам да ћемо још у овој години показати видна успеха. Ове се сви наставници утркују ко ће што више урадити било у школи било на културним пољима на којима нас пуне руке послова чекају.

У скопљанским школама (а има их 6 и седма је ззбавиште) уписато је 1807 ђака. Још нам треба неколико одељења да се отворе јер је упис ђака велики. Успело се да се осим рада у школи образује учишељско певачко друштво које ће српске народне песме проносити у својој ближој и даљој околини; узчишељски збор који ће радити на унапређењу наставе и васпитања; учитељска задруга за набавку животних намирница, школски музеј; школска библиотека; ђачко позориште; ђачко стрељачко друштво, и ђачка читаоница. Ето то је у кратким потезима почетак нашег културног рада. Доцније ћу вам се јавити опширније. "

Да сте ми здраво. · М. Ст. Нед.

Просеветне белешке

Министар просвете члан Државног Савета. Министар просвете и црквених послова Господин Љуба Јовановић постављен је указом Њ. В. Краља за члана Државног Савета али ће дужност Министра просвете и даље отправљати.

Начелник министарства просвете. Указом Њ. В. Краља постављен је за начелника министарства: просвете и црквених послова досадашњи инспектор скопљанске школске области Господин Миливоје Поповић а досадашњи начелник Министарства Господин Мирко Поповић постављен је за директора скопљанске гимназије. · -

Школски надзорници. Министар просвете извршио је постављање НОВИХ надзорника народних школа у новим и старим границама Краљевине Србије.

Свега учитељских срезова у пређашњој Србији има 64. Постављено је за надзорнике до сада 52 учитеља и 3 професора. Остало је да се постави још 9. У новим