Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 72%

лама. Иза тога ускоро дошла је мобилизација и два минула рата, који су срећно свршени, а пројекат зак. о нар. школама за сада се повлачи са дневног реда.

По објави мобилизације и одласку учитеља на војиште о њиховим породицама нико није водио рачуна. Многе нису имале служитеља, а неке ни огрева. За време рата вођено је више рачуна о породицама свих других обвезника него о учитељским. Ни Министарство Просвете ни Главни Одбор Учитељског Удружења нису у том погледу ништа предузимали, као што ни данас ништа не предузимају да се учитељи — војни обвезници ослободе и врате својим домовима. Данас нико не води никаква рачуна ни о том, што нам школе немају ни најнужнијих потреба а ни ђака.

Што се тиче учитеља за нове крајеве мишљења је да тамо. треба првенствено упутити оне, који су отуда родом.

За срећан исход у минулим ратовима имали су углавном удела. 9 реда чиновника. Једно су били официри а друго учитељи. Првима је давато могућности за лично усавршавање бирањем за државне питомце на стране академије и ступањем у виши курс наше академије: повећаване су им плате и додаци, плаћани дугови; ослобођавани приреза. Другом реду није нико поклањао пажње. Још док се није знало за победу српског оружја, публикован је једен километарски официрски указ, којим је унапређен велики. број тих службеника.

Док су сви остали министри успели, да своје чиновнике и' службенике награде, и да им израде што веће додатке, дотле је Министар Просвете пристао, да његови службеници — учитељи у новим крајевима имају најмање додатке.

За Главни Одбор Учитељског Удружења вели, да није ништа радио на реорганизацији нар. школе и да нема ни енергије ни диспозиција за борбу. Предлаже: да се суспендују правила Учитељског Удружења, и да се из средине скупштинске изабере Главни Одбор, коме би се поверило извођење целокупне реорганизације, ставивши му на расположење и сва друштвена материјална средства..

Г. Андрија Протић нар. посланик рече: да му чини част што је добио реч, да и он као пријатељ српских учитеља чијим је радом и дошао на посланичко место, каже неколико речи. Он је вели. у свом ранијем говору у Народној Скупштини, када је био на претресу закон о средњим школама изјавио: да ће нам се горко светити то, што се тај закон износи на решавање пре закона о нар. школама. Он је том приликом у Скупштини напоменуо и то: да је доношења закона о средњим пре закона о нар. школама зидање зграде без темеља; али да је тада садашњи Господин Министар: Просвете изјавио: да ће ускоро изнети на третирање и закон о нар. школама. на што је он са осталим посланицима, који су били његова мишљења и пристао. Износи да се за успех српског оружја има захвалити и раду нар. учитеља. Обећава, да ће својим друговима још у овом сазиву настати, да зак. о нар. школама изађе на. дневни ред, ако то благовремено не би учинио сам Господин Министар Просвете, јер не може дозволити да награда српског учи-