Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 641

деце; многе сеје своју милу браћу. С тога нека је свима изгинулим херојима српским: слава, мир и покој, који својом смрћу оживеше петвековно робље и костима својим ударише темељ новопроширеној Великој Србији.

Али тугу у овим тренутцима, ипак надмашује радост, јер су поднете све те жртве крунисане величанственим успесима, јер је у главном остварено и свето дело: ослобођење и уједињење своје „браће од пешвековног ропства.

Та општа радост Српског Народа, која се данас с највећом топлином проноси, више него икада до сада, широм целог ослобођеног и још неослобођеног Српства и нехотице ме је подстакла, да изаберем тему за свој данашњи говор, којим хоћу да искористим вашу пажњу. — Дакле према данашњим приликама и добу у коме се Србија и Српски Народ находе, најзгоднија ми се чини ова тема: „Нацијонално васпитање Српскога Народа и Балкански Раш 1912. и 1918. године“. Зато сам ову тему и узео.

Да се прво запитамо: шта се то подразумева под именом „Нацијонално васпитање“> Под нацијоналним ' или народним васпитањем подразумева се васпитање, које је удешено у народном духу и народној идеји. Њим се не даје само образовање од опште светске важности, већ и образовање од нацијоналне — народносне важности. То се васпитање пак добија у нацијоналној школи.

Неко ће нам рећи: „Зар развијањем нацијоналног васпитања не узима се и сама слобода школе, јер се и сама школа узима у службу политичких идеја ИМ сме ли се допустити, да се школа претвори у политичку установу, у место да постане слободна и независна 2 Јер је позната истина, да је само слободна и независна школа дала несравњене напретке у свима гранама науке: и у Философији, и у Индустрији, и у Техници, и у Саобраћају, и у Лекарству; и у др. наукама, тако неопходно потребним за данашњи живот. А док су били школа и њено васпитање, на пр. као у Средњем, и донекле у Новом Веку, од католичког свештенства или клерикализма, она није тамо многобројне напретке у наукама дала, до што је дала мрску „Шпанску Инквизицију“ и спаљивање великих светских умова, као Галилеја, Хуса и многих др...

Тако је све, али ипак су нама Србима нацијонално васпитање и нацијонална школа потребни, а ево зашто. Кад се узме у обзир да је данашње доба у Европи потпуно националистичко и да свака