Učitelj

672 УЧИТЕЉ

Међу тим, ја би баш те две дужности ставио у први задатак управитељима, наравно, кад би се они спремили за то, кад би и њихови другови били и материјално и морално расположени зато, и кад би се цео организам наменио те омогућио такву институцију у својој средини.

___Јер је врло жалосно видети управитеља, који само фигурира као први међу равнима, док би ваљало даони својом јачом спремом и ауторитетом и тактом као и разним учињеним му олакшицама, врши просветни посао и као надзорник и као иницијатор и као сарадник својих другова.

Врло голема празнина у животу школину јесте — недржање наставничких већа. Ја мислим, да би се педагошка и методичка спрема учитељска могла знатно поправљати и богатити на тим већима са разговорима и дискусијама о дидактичким и осталим просветним и школским питањима. Ако ништа више, а оно би се на њима могла врло згодно расправљати и обрађивати локална школска питања и случајеви из наставе, дисциплине и администрације.

Штета је, за коју кривим саме учитеље, што су једно овако красно средство за своје стручно образовање — занемарили и сећају га се само онда, кад треба да праве програм за прославу о Светом Сави.

Појамно је, да би за оваке задатке требало постављати за управитеље — учитеље педагоге са јачом спремом, дубљим искуством и дужим радом у школи, људе, код којих би и почетници имали учити, што им за посао треба; а не постављати, као што је у много случајева раније, (ако не и по правилу) бивало, за управитеље људе старога кова, неспремне, којима је сва квалификација била — многогодишња служба и проблематичне способности.

За ово последње обележје неких управитеља од пре десетак двадесет година — да ме не би ко криво разумео — наводим доказе из живота. У једном великом граду постављен је био, за време реакције, над 15 наставника, за управитеља један 50 годишњи учитељ, који је своје другове денунцирао властима и шпијунирао: шта говоре, куда иду, с киме се друже. Он је био бакалин и општински писар и потпуно неписмен постављен за учитеља, а потом за управитеља, пошто је оптужио свог претходника политичким доставама као противника ондашњег стања, који је као педагог уклоњен, да овај његов потказивач буде постављен. Кад је добио, што _је тражио, напустио је своје другове и стао се дружити само са