Učitelj

112 У ЧИТЕЉ

предмети, и за њепу која су дуже или краће време прекидала рад, или су из лругих каквих разлога заостала.

Имајући пред собом уџбенике, које је држава стечајем добила, као и мене кроз које су пролазили докле су стекли право искључиве употребе; мучећи се с неподесним, државним уџбеницима; констатујући, да се, и поред монопола, толерирањем употребе уџбеника приватних издања види признање да државни уџбеници не морају бити најбољи, морамо монополу претпоставити: слободну утакмицу.

Стога :

Нека уџбенике, не изузимајући ни букваре и читанке, пише свако ко се осећа спреман. Нека је штампање уџбеника и продаја истих слободна. Нека Министарство Просвете цени, да ли се кроз који уџбеник не шире мисли противне лепим обичајима, вери и националној мисли, или да у њима нема каквих крупних погрешака у погледу научном, и нека само таквим уџбеницима не допушта улазак у основну школу. У сваком случају не сме се уџбеник одбити, а да се Писац не саслуша, да на реферат да свој одговор, тер ни референти не морају бити непогрешни.

Нека надзорници траже успех према наставном програму, али нека се укине монополисање уџбеника, и радницима у школи остави потпуна слобода у избору истих. Нека наставници, од прегледаних и одобрених уџбеника, сами бирају онај халат, она средства, којима ће моћи и умети руковати, и нека га, у коликој им је мери потребан набављају и употребљавају, јер су за успех или неуспех једино они непосредно заинтересовани и одговорни.

- ==

Ову одлуку доставити Господину Министру Просвете и Црквених Послова и члановима Главног Просветног Савета, апелујући на њихову увиђавност, како би се Правила о штампању уџбеника довела у склад с интересима основне наставе и народног просвећивања, и идејама израженим у овој одлуци,

А да би се што пре дошло до Пправилнога решења, умолити Господина Министра Просветше и Црквених Послова, да изволи позвати пуну седницу · Главног Просветног Савета од редовних и ванредних чланова, да, под њего- | вим председништвом поведе дискусију о горњем питању.

Одлуку ову објавити преко педагошких и дневних листова, ради обавештења и оријентације јавног мњења и учитељства по предњем питању којим се интересу и 5 обе стране.

Ову одлуку доставити и Главном Одбору Учитељског Удружења с молбом, да. и оно са своје стране учини корак, да се укине монопол уџбеника и осталих средстава пи учила, доследно чл. 92. пројекта Закона о нар. школама, који је израдило Учитељско Удружење, а усвојила ХХУШ. Учитељска Скупштина,“

Концерат Учитељског Удружења. Управа Учитељ. Удружења руковођена побудама да поради на што свестранијем извођењу задатака Учитељског Удружењ“, и да допринесе побољшању свега онога што би подизало општи углец учитељству | и основној школи, приредило је један концерат у великој дворници код „Коларца“ 18. ов. мес. На тај концерат позвани су Њ. В. Краљ, Пестолонаследник, Њ В. Преосвештенсто г. Митрополит, сва гл. Министри, Народни посланица, Председник Београдске општине и многи угледни чиновници и грађани Бео радски, као и представници разних корпорација и установа, а сем њих позвати су и сви бивши егзархиски учитељи који се налазе на учитељском течају, да виде како Београдски За учитељи изводе концерте са својим ученицима. н