Učitelj

Из учитељског живота Е1

Било је млека, кајмака, сира, пршутга, меда, воћ“, вина и ракије толико да-би се читава војска захранила! Јело се и пило и наздрављало. | После ручка ухватидо се богме И коло, па и певало И све је текло весело и у најлепшем расположењу.

ја сам се са старијим људима и угледним домаћинима повукао у један угао и посматрао расположење и веселост народну. Био сам и сам радостан и весео.

У разговору, на тенани, изменили смо многе лепе мисли: о васпитању, о здравственим приликама, о опште народним пословима, о обичајима и празноверицама, о раду и штедњи о слози и љубави и ваздан које чему корисном. А као круна све наше једнодушности у мислима и реалном неком делу које се још истог тог дана могло постићи било је то што смо тога дана образовали фонд за потпомагање сиромашних ђака оделом и обућом. Приступљено је одмах и избору одбора а и при-_ купљено је прилично прилога који су требали да послуже као основни капитал друштва. Ја сам узео на себе да саставим правила и да издејствујем потребно одобрење а после месец дана одржата је и прва друштвена скупштина свих чланова. и приложника па је тиме обележена овогодишња Св. Савска прослава једном трајном, хуманом и племенитом установом чији ће благотворни утицај потпомоћи_ да се васпитање омладине развија у повољном стању.

— Наставиће се —

2

ЛИСТАН СЛУЧАЈНО | -

Приповетка из васнитног живота.

Лав Толстој.

· Вратио се у шест часова из јутра и прошао по обичају. у облачионицу, али место да се свуче, он седе, паде у наслоњачу, испустивши руке на колена, и седео је тако непомично једно пет или десет минуга, или читав сат. То није знао.

— Седмица треф! Тучен си! — И он угледа његово партнерово — ужасно, укочено лице, са кога је ипак сијало. само задовољство. –

— Ах, ко ђавола! — проговори он гласно. -

.