Učitelj

90 Учитељ

рад угледају и другови и друшшва из осшалих покрајина ше да се-просвешни и кулшурни ниво нашег народа подигне и изједначи и тамо.

Према правилима учит. удружења Главни Одбор је представник учитељства и главни фактор његов. Он је управо душа удружења.

У току ове 4 деценије излазило је на површину удружења много виђенијих наших другова које су бирали чланови. удружоња аа своје представнике на својим скупштинама. Сви су се ти Главни Одбори такмичили у раду, сви су се трудили да и у јавности покажу и виде да достојно РРРРЕВУ НИ учитељски „ред и гди год треба.

Кад буде време изнеће се на јавност она џиновска борба коју је водило Учитељско Удружење у току 30 година за школу и учитељство преко ових представника.

Та борба је импоновала и свој нашој јавности. _ Она је очеличила нашу снагу и стекла вам не само угледа и ауторитета код меродавних фактора. који виде и данас у Учит. Удрушењу једног фактора, који се не да обићи никако кад су у питању просветна, школска и разна специјална питања.

У овој борби која се водила између мербдавних фактора с једне стране који се држаху традиционалних навика, конзервативних погледа и конвенционалних.

фраза учитељство је изашло као победилац. Данас се

ништа без учишељсшва нити сме ниши: може решавати. Тај морални успех је заслуга не само свесних и енергичних представника његових, који су чешће , пута за време реакционих режима и гоњени и скупим. жртвом плаћали своју оданост општим и дружинским стварима — него и сложној потпори својих чланова из унутрашњости, на којој се они ослањали и из чијег моралног извора и капитала су црпли своју снагу за. · борбу. Да је рад Главних Одбора на штићењу школ- “ ских и сталешких интереса заузимао видно место на пољу остваривања дружинских задатака сталешке. борбе у свима фазама и свима периодама живота и · рада Учитељ. Удружења сведоче многобројне пред-