Učitelj

Учитељско Удружење о

ставке, резолуције, меморандуми, закључци разних конференција, разне ванредне скупштине, чланци и ра-

справе у „Учитељу“ и „Нар. Просвети“ и разни про- _

тестни зборови — једном речју акција нашег удружења неки пут је долазила код наше шире јавности већ и за подсмех — али се удружење није освртало.

Оно је ставило за девизу борбу и само борбу иу тој борби се није дало ничим завести, ни омести, ни клонути. ,

До душе у овом покрету помагала нас је доста поред наше сталешке штампе и борбених листова и наша журналистика која је радо прихватала неке учитељске ствари, и којој нека је хвала за то.

Ну једно од најглавнијих установа и најмоћнијих фактора у удружењу то су биле наше скупштине.

34 скупа учитеља из разних и најудаљенијих крајева –

наше Отаџбине, свесних, пожртвованих чланова удружења нашег који су одржати не само у Београду већ раније и у многим местима у унутрашњости били су привлачне тачке целе наше јавности сваке године.

На тим скупштинама су претресана многа школска и просветна питања, разрађивани пројекти за реорганизацију школа, разна питања о издржавању школа, питања која се тичу разраде наставног прсграма уџбеника и других дидактичних и методичних ствари, доношене резолуције које су штампане и достављане надлежним министрима и које су створиле огроман материјал за израду једног савременог закона о нар. школама и народ. просвећивања. -

Како је материјална подлога најглавнија страна

на којој се може развијати каква било установа и.

удружење то је наше удружење као једну од првих брига водило о томе како ће се што боље материјално ојачати те да може порадити боље на остварењу својих задатака. Тога ради и зборови и учит. скупштине и гл. одбори такмичили су се у изналажењу средстава за материјално осигурање. Тога ради су и приређиване

Х