Učitelj

_ 257

__ Психологија:

Практични значај ових чињеница лежи пре свега Лу томе, што донекле можемо да употребимо на себи законе асоцијације и да их применимо на однос мотива и радње. Ко познаје ове законе, тај може сам код себе да образује асоцијацију између мотива и радње и да пронађе узроке за „учвршћивање ових асоцијација. Тиме се добија једно од најважнијих средстава свега, а нарочито моралног самоваспитања..

Неколико примера објасниће нам ово самостално. образовање сопствених асоцијација. један мој познаних причао ми је једном, да је хтео да утврди према часовнику раздаљину пута од своје куће до бироа, у коме је радио. Неколико пута једило га је, што је успут заборавио одлуку; најзад он се користи следећим простим принципом асоцијације: у моменту када је излазио на кућна врата, извуче часовник, погледа на цифре истог, затим престави себи са највећом јасношћу врата бироа и асоцира са овом преставом врата бироа покрет извлачења часовника. На прилично дугом путу до бироа случајно је био уплетен у један интересантан разговор са једним колегом. Кад је доспео на врата од бироа, аутоматски је био извукао часовник. | Ово интезивно дејство образоване асоцијације јако га је изневадило. Други пример успостављања асоцијације између мотива и радње има још. више вештачки карактер. Тако нпр. случај "са сугестијом у хипнозе. Ова није ништа друго до образовање. чврсте асоцијације између неке спољашње дражи, која дела као мотив, и неке одређење радње, при чему долази у помоћ асоцијативна моћ хипнозе. Ако н.пр. хипнотизер сугерира неком медијуму у хипнози: да, када вечерас избије осам часова, удари · шамар неком члану своје породице или томе слично, тада ће се образовати извесна асоцијација између спољашне дражи удара часовника (или такође преставе, да је сад осам часова) и радње, која се као што је познато, ако драж наступи, извршује спонтаном силином тако да се само мали број личности може одупрети асоцијацији сугестије у хипнози.

На овим примерима у исто време види се, ла извођење радње није«у ствари ништа друго. до један репродуктивни акт, у смислу Репррдукције престава.

~ Превео Мибураг В. Матић.

Учитељ у | > 2