Učitelj

пене

Методика 265

првог читања и писања. И као што се лако и брзо писање и

шчитавање писмена не може у даљем току замислити без поновљених истоветних или чак и сличних ошничких слика, на пр. ан, ана, нана (ан се садржи са свима асонијативним везама у ана, а ана опет у нанг), тако ће се и прве бројне опшичке слике најлакше и најбрже схватити, ако се претходне увек у истом поретку садрже у потоњима, какав је случај са Лајевим квадратним сликама. Са тога дакле чисто психофизиолошког разлога, ада се и не обзиремо на остале методичке добити у пракси, ми смо се у елементарној рачунској настави одлучили за принцип постатрања и бројања, као и за Лајеве квадратне бројне слике, а не првобитно за бројање па посматрање, какс је то без довољног. основа урадио Мојман.

Ако сад у овом правцу даље наставимо психолошку и експерименталну анализу, наићи ћемо такође на неоспорни факт да се количине лакше и брже могу прегледати, па наравно и схватити, кад су поређане у какве одређене групе, него кад су у једном реду. То уосталом увиђају и сами методичари „бројачи“ јер су принуђени, да куглице на руској рачунаљци маркирају разним бојама, не би ли колико толико олакшали ученицима бројање и појимање количина. Даље је такође психолошки утврђен факт, да се јасније могу разликовати једнолики предмети на пристојном растојању, но ствари разнога облика, величине и удаљења, Пет ораха у групи лакше је разликовати и схватити од пет ораха у једноме реду. Колико је тек лакше разликовати и схватити тих пет ораха од пет других различитих ствари, па ма оне и у групи биле!

Кад је пак реч о разликовању и схватању количина у школи, где је сваки тренутак тако скуп и драгоцен, онда се свакако за добијање представа о бројевима мора претпоставити онај начин, који даје могућности, да се количине "истовремено или симултано схватају. А тај начин не може бити бројање, које се у понским школама системски провлачи чак и кроз 1 разред, него посматрање количина у групи, где се и број, а доцније и бројни однос ствари, чшпа непосредно.

Резултати до којих је Лај дошао на основу експеримената потврђују то врло речито. Тако је он најпре испитивао однос који постоји у схватању бројева кад се ученицима наизменично дају на тренутно посматрање графичке бројне слике у једном