Učitelj

.

Из школског рада _ 2711

ћемо читати даље, да ВидитР, кад ради ковач у ЛЕНЕ и пошто 60 и

: Читај ти! — Наш ковач устане рано — — — = па ради са осталим задругарима. |

. Ко зна да ми исприча ово "што смо сада читали При-

чај ти!

3. а) Знате ли шта значи реч задругари2 — Задругарима се зову сви људи и жене у једној кући.

6) У које време дође ковач у ковачницу 2 — Дође рано. = Који дођу за њим у ковачницуг — Дођу сељаци. — Шта му донесуг — Донесу му алашке, да им оправи. — Шта му они даду, кад им оправи алатр — Они му плате. — По десет, двадесет па и више пара. — Кад све посвршава у ковачници, шта онда радиг — Закључа дућанче. — Затим куда иде2 Иде на њиву да ради са осталим задругарима.

в) Ко зна да ми. исприча све што смо до сада читали Причај ти! _ 1 одељак. Мало пре читали смо: кад ради ковач, у које време, а сада ћемо читати: Како је тај дечко хтео да постане ковач. 1. Читај ти! — И ја израм изучити овај занат. Чини ми се да је набољи — — — — = = = = Ко ли ће се онда највише радовати> Мама или тајка

2. Ко зна да ми исприча ово, како је тај дечко хтео да постане ковач.

3. а) Знате ли шта значи овде реч град — Варош. АШта значи реч шајка2 — Отац.

6) Шта је казао тај дечког — И ја морам изучити овај "занат, јер ми изгледа да је најбољи, јер треба сељаку. — А шта му је отац казао — Да ће га послати у варош, чим дође прва јесен, да добро изучи ковачки занат. — Шта ће радити дечко у градуг — Зарадиће новаца, купиће алат, па ће се онда вра- · тити у село. — Шта ће онда сељаци говорити међу собом — Говориће, да је прави занатлија. — Ко ће се онда радоватиг Ошац и мајка. — О чему смо сада причалиг — Како је дечко хтео да постане ковач.

в) Пречишћено причање Ш одељка.

(0 чему смо до сад све разговарали и читали2 — Како