Učitelj

Просветни преглед 63

ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД _

КРАЉЕВИНА СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА

Течајеви за усавршавање учитеља. — Министарство Просвете отворило је ове године у Новом Саду течај за усавршавање учитеља а покрајинска управа у Загребу такав исти течај. Ови течајеви су трајали 6 недеља и на њима су предавали универзитетски професори. На оба течаја било је око 200 слушалаца учитеља-ица из разних крајева. Предавања су држана из ових наука: философије, педагогике, историје, географије, природних наука а у Загребу и из области народног просвећивања.

Како су ова предавања новина у нас и како се kaO MH y сваком почетку није имало довољно искуства то су ипак ова предавања доста успела и слушаоци су ге могли доста користити.

Наше је мишљење да би идуће године требало приредити ове течајезе при универзитетима у Београду, Загребу и Љубљани а по могућству још и у Сарајеву и Сплиту и на њих би требало позвати све млађе учитеље да дођу обавезно а нарочитс оне који су свршавали учитељске школе по течајевима и педагошка оделења. Педагошким наукама, а нарочито Експерименталној Педагогији, Методаци свих предмета и Историји педагогије требало би обратити што већу пажњу.

*

Течајеви за Несрбе учитеље. — Поштоу нашој новој држави има доста учитеља-ица туђих народности који предају у школама у којима није матерњи језик деце српско- хрватски, то је Министарство Просвете наредило да се за време овогодишњег вел. школ. расцуста отворе течајеви у неколико места у Војводини за спрему ових учитеља у српском језику и осталих националних предмета, Ови течајеви су били обилно посећени. На њима је учествовало преко хиљаду учитеља-ица Мађара, Немаца, Румуна, Чеха, Словака и Русина. Поред предавања из српског, језика, народне историје и географије, слушаоци су уповнавати. са нашом педагошком терминологијом, школским законом и администрацијом, певањем и дечјим играма. Успех је био доста добар кад се узму прилике у којима, се налазимо, краткоћа времена која се имала на расположењу =