Učitelj

Књижевни преглед 1

vog i рпгодпоо зуеђидзког тогаја. Naš slavni Mentor, sabrao je svoju dječica na brdu „Djedu“ u toplom krilu velike ma:ke prirode i progona sa svojim malim slušateljima:

U školi učimo najprije što. nam se prepisuje, a-ovdje gdje je. zaista ljepše. nego medju četiri zida, ovdje.u ovoj slobodi,“ dragoti i ljepoti, kazivat ću vam, što vam je toliko potrebno. na put i život, na put u borbu, koja je tako lijepa, kao što je i. potrebna, a krasna kao i pobjeda“. — | tu na širokoj temi: „Ništa nije u životu fako znamenito kac izbor znanja,“ auktor bistrim i jasnim stilom, koji karakteriše svako njegovo djelo, govo:i o radКи, гђаги, рођодјејси, mornaru, irgovcu, svešteniku, uč telju, lječniku i f..d. isticajući preduzeti fih zvanja, teške dužnosti, koje su šnjima skopčane i odgovornosti koje preuzimaju pred Bogom i Narodom. Spominjući učitelja, naš auktor govori o svojoj djeci: u „Neznanje, duževno. ropstvo, naiveći ie neprijateli ljudski, a - protiv пјева bori se Učiteli. On je najveći dobrotvor, jer а јен trajno blago, koje ne. mogu moljci izjesti, ni firti ukrasti. Nahranite čovieka kruhom, on će opet. ogladnijeti, a nahranite ga, duševnom hranom, on će biti sposoban, da sam sebe kruhom hrani i. drugima koristi.“ i nastavlja:

„Ко је зргетап па ргесагапја, ko uživa U. žrtvama, u i dobrim djdlfna i u savršenstvu čovjećiem neka bude učiteli“. Tako za svaki stalež napose ima u ovoj zlatnoi knjižici, dubokih opažanja istinskih napomena a i oštrih, al pravednih prigovora.

U drugom dijelu „Besieda na Diedu,“ Trstenjak riješava opće teme socijalnog, umjetuičkog i kulturnog ТА Tu sustetimo poplava: „Svi za jednoga, jedan za sve“ , Ćuvanje tudje i opšte imovine“. „Krajnje svrhe društveno života“ Ката но је auktor istiće da „sav društveni razvitak teži ujedinjenju šrodhnih društvenih jedinica i skupina u sve šire, opće zajednice. Svi kulturni liudi rade o kulturnom i društvenom razv:tku, a to vodi do vrhunca dvuštvenoga. života, gdje će biti svi liudi jedno бјејо“.

Osim svih tih predmeta koje smo samo letimice spomenuli, ovo djelo ima još i tu da pri koncu donosi nam najvrerniju bioотанји пабета пергеХацепова druga, Mentora, koja ва је пагаупо najbolje poznavala i koja mu je osobito. u posijednjom mukotrpnim godinama života, bila desna ruka u Biegovali blagoslovl]jenom radu: :

.· Trstenjakova 'se :djela već sama po sebi preporućuju.

Sti. L