Učitelj

72 Учитељ

НЊИНЖЕВНЕ БЕЛЕШНЕ

Рг. Јов. Искруљев, секрет. Мин. Просв. у оставци покреће „Библиотеку Модерне Педагогије.“ Она ће имати две серије са по 10—20 сведока: и ове ће године изаћи из штампе из !. серије ове свеске: „Морално Грађанско Васпитање у Француској“ од др. Паје Радосављевића проф.; „Експериментална Педагогија“ од др. В. Лаја у преводу с немачког од проф. Милана Медакова; „Филозофија васпигања“ од др. Хорне, прев. с енглеског и „Реформне школе“ Есојез МоџуеПез, Гапдегзјсћ ungsheime, News Schools on np. J. MckpyjbeBa.

Цена једној свесци биће om 5—10 дин. Ббиблиотеку издаваће књижара „Натошевић“ у Н. Саду.

=

Наш сарадник г. Мил. Р. Мајсторовић учитељ у Влашкој намеран је да изда следеће списе: „Школа и Друштво“ од Џона Дуна, „Предметни метод у основној настави“ од П. Вахтерова, „Нова школа“ од Ферера и „Слободна школа“ од разних писаца. Моли другове да му јаве колико би примерака могли да растури како би знао колико ће штампати. Величина свих списа изнеће око 20 штампаних табака.

ж

Г. Душан Шјијачки новинар издао је и Ш књигу свог „Видов-дана“ у коме је „историја српских ратова од 1912—1918 г. у слици и речи.“ „Видовдан“ излази 2 пута годишње: на Св. Саву и Видов-дан. Цена 20 дин. годишње. Поједине свеске стоју 12 дин, поруџбина се упућују издавачу у Краљ. Наталије ул. бр. 92.

БИБЛИОГРАФИЈА

Рачуница у сликама за 1 разред основ. школа саставио др философије Јован Искруљев. Издање Липшица и Ламнела у Соботици. Рачуница у сликама за П разред осн. шкока од истог писца.

Ове се рачунице разликују од досадањих уџбеника ове врсте тиме што је многобројним сликама унето више очиглед--