Učitelj

о Со

2

Књижевни преглед

psihologije raspravliehnha su koncizmo i jasno: sa najnovijiti rezultatima, do kojih še do-lo pomoću exsperimenfalne i drugih metoda. Izneti su jednodušni rezultati kao i suprotna mišljenia i pravci na. pojedina pitanja i probleme dečje psihologije.

Stoga će ova knjiga pružiti osnovno znanje i OU je u osnovnim pitanjima dečje psihologije, koje je tako pofrebno i nužno nama učiteljima. | Miodrag V. Matić. -

НРАЋИ ПРИНАЗИ

Četvrta čitanka za niže pučke škole u Hrvatskoj i Slavoniji priredio dr. Sigismund Čaikovac. ПА 24 kr: Zagreb 1921. Nakladom hrv. slav. zemali. vlade.

_ Dobili smo i četvrtu čitanku koju je spremio vredni naš dr. Čaikovac. Ova se čitanka odlikuje od pređašnje dve (za. 1 i Ili raz;ier za IH raz. još nile izašla) ne samo većom opseznošću već i izvanredno dobrim izborom gradiva i tehničkom izradom. Zadržavajući pravo da opširnije koju progovorimo o celom sistemu čitanaka za hrvatske osn. škole (dok izađe i II. čitanka) o ovoj novo] pojavi u našoj pedagoškoj literaturi mi ćemo ovđe istaći naročito njenu patriotsku stranu i literarno estetičku i etičku Vvrednost. Ova četvrta čitanka ćini čast našoj literaturi i sastavliač njen. požeo je TUE uspeh čemu se mi od srca radujemo.

БИБЛИОГРАФИЈА

Učiteliski Tovariš. Glasilo Udruženja Jugosl. Užiteljstva Poverenišivo Ljubliana. Leto LXI. cena za neorganizirano učitelj- stvo 100 К. god. Izlazi svaki četvrtak po podne.

Popotnik pedagoški in znastveni list. XLIL stev 18.117. Дибђапа. Излази 15 сваког у месецу год. цена 26 круна.

Учитељски гласник. Нови Сад, год. П1. Уредник Ђорђе Петровић, годишња цена 60 кр.

Hrvatski učiteliski dom година XIV. Загреб. УређујеАнт. Тункл.

Napredak glasilo Hrv. Ped. Književnog Zbora Zagreb.

Учитељска искра, просветни школски часопис. Уредник“ Драг. М. Михајловић год. |. % 1. Крагујевац. Год. цена 30 дин.