Učitelj

"240 Учитељ

морамо водити рачуна. И баш и да није он наступио као природна фаза историјског развитка требало би га сворити јер људи треба да се науче најпре да живе у братској љубави, као грађани једнога народа па тек онда да постану способни за живот као грађани света. А национализам нашег племена треба да је не само развијен као предуготовка за неки други, далеки живот већ и стога што би нашег племена нестало у овој "тешкој борби народа а међу толиким крвним непријатељима који су нас опколили са свих страна и који раде свим силама и начинима да нас нестане.

Стога 1.) У добу национализма и наша основна школа мора у првом реду да буде национална.

Да би шкода могла бити национална и развијати националну свест у довољној мери она треба да буде и васпштшна а радна. Она треба да развије морални карактер својих васпитника и да наставом произведе много струка интересовања за за сазнањем свега што је добро и корисно, лепо и племенито, интересовање за свој ради отаџбину, своје друштво у коме живи и његов напредак и, радну активност.

2) Народна школа треба да буде државна. Како је народна школа најглавнији чинилац народног и државног живота јер без добро уређене народне просвете нема ни добре војске, ни привреде, ни економије ни самоуправе, ни безбедности, то народна школа мора бити државна установа о којој се држава мора старати, издржавати, плаћати наставнике и водити надзор над њом.

3.) Народна школа мора бити Јединствена за целу земљу. Нема више Србије, Хрватске, Босне, Далмације, Словеначке, Војводине, Маћедоније. Има само један народ и једна земља. јединство наставног програма, јединство рада, јединство живљења, јединство осећања. Има само један рад у школи: рад за дединство државе и љубав ка држави и јединству.

4) Народна школа треба да буде и демократска. Народ издржава школу; народ очекује од школе да му се створи боља будућност; Народ је у најнепосреднијем додиру са школом; народ воли и цени школу па народ треба и да се пита за школу, да суделује у њеном животу. Он не треба да је одстрањен од школе. Школа треба да је привлачна жижа његока. Од школе треба да се расипају топли зраци у најдубље сло-