Učitelj

Glavne odlike vaspitne discipline 255

navike i strasti, koie smetaju vaspitanju, ili ako slučajno i izbiju, da ih suzbije. .

Ta disciplina treba da bude racionalna i vaspitna. Ona se zasniva na poznavanju dečje fisiologije i psihologije i osigurava red, dobro držanje, poredak, tišinu, što skupa čini školski rad mogućnim i korisnim. Nu to bi bila samo jedna njena strana i zanimanje. Nien je zadatak ioš da razvije i utvrdi karakter u dobrim navikama na nešto drukčiji način nego što je to kod vaspitanja u užem smislu.

Prema tome, veštačka ili smišliena disciplina može se dežHnisati kao skup materijalnih sredstava i moram hh uticaja, kojima nastavnik upravlja napredak svojih učenika i osigurava njihovo vaspitanje. |

Мазрипа disciplina treba da bude osnovana na razlogu da bi se kao. takva nametula detetu. Dobra i očinska, bez kazni | nagrada, ona se name“e srcu dečjem. Vaspitna disciplina pošiuje i razvija ličnost učeničku i dostavljajući učeniku svoje zahteve traži od njega dobrovolinu pokornost. Kod vaspitne discipline učitelj sarađuje sa detetom i računa na uspeh vaspitanja.

Bilo da kazni ili da nagradi, disciplina se može pravdati samo namerom koju ima; sprečiti dete da ne greši ili popraviti dete.

Ako ga nagrada hrabri da preduzima nove napore za stvaranje · dobrih osobina, ako ga kazna uzdržava da ne čini zlo, ako ga uputi da razume svoju pogrešku i dužnost da se popravi, opravdava se i jedna i druga. Učiteli, koii bi kažnjavao. da bi osigurao svoje spokojstvo ili da nametne deci čisto nasilno ispaštanje, odstupio bi od svog zadatka. Moralni napredak dečji ieste merilo, po kome se poznaje vrednost disciplinskog. sredstva i on je jedini koji ih ovlašćuje. Isto tako je i u državi. Država upravlja pomoću zakona, čija se vrednost ceni po socijalnom interesu koji štiti, i kazne i muke koje država zakonima predviđa, nemaju za zadatak ništa drugo do to, da spreče da povreda zakona ne dodirne dobro sviju. U školškoi zajednici pogreške imaju takođe socijalni karakter: nestašluci pojedinih učenika mogu uznemiriti sav razred i smetati mu, jer brblivac ili nestaško sprečava svoje drugove da slušaju nastavu. Kazne koje ih zbog toga postignu, spremaju ih dakle za loialan život u zajednici i prema tome disciplina nalazi svoje razloge i opravdanje iednovremeno i u interesu učeniku