Učitelj

330 Учитељ

Повезане слике такве врсте "несумњиво ће у детета побуодити и нарочиту пажњу и карочито интересовање, у толико више у колико се њихова садржина тиче његовог личног живота. У таквом случају дете ће тежити да речима искаже своје посматрања, своје доживљаје и утиске, тако да ће то и друљњ разумети, да ће се за то и други интересовати, да ће брже њ лакше схватити смисао и значење говорног излагања, А помоћ наставникова биће у тај мах и стварнија, продуктивнија: пред“ ставе које он детету нуди при његовом говорном излагању из_разитије су, тачније, па ће се брже и чвршће утиснути у његово памћење, и све што буде примило појавиће се у Ми стварне потребе.

'Даље познато нам је да деца у међусобном разговору слободно и лако и уз то сликовито исказују оно што се догодило или десило у чему су она сама живо участвовала илњ што су просто само посматрала. Ми ка тој основи можемо закључити да деца и сама могу такође потпуно, у облику везаног причања, да нам изнесу догађаје и случајеве насликане у низу зависних слика које стварни случај поступно излажу. Свакако, овде се може десити да у причању услед нејасности и Нетачности дате садржине у сликању једне радње; буду неке појединости и потанкости и испуштене, али свакако. деца могу бар у општим цртама да излажу. Што се тиче излагања појединости и потанкости то се ради тога тражи наставникова. помоћ, ту он мора, док дете посматра. слике, да створи такве. психолошке "погодбе под којима би детету било лакше ла сеиз радње изложене у сликама пренесе у те исте радње, али. тако као да се у истини дешавај ју, да се пренесу у сам живот. с којим се деца додирују свима "фибрима своје душе и тела. Упутивши на тај начин детиње уображење у стварност деца, разуме. ce, HO природноме' закону асоцијације представа, при- | мају и причају све ситнице и псјединости.

И сад, ако ми, на основу тога закона о асоцијацији представа, будемо посматрали груги догађај као низ представа тесно везаних међу собом, кад један асоцијативни ланац то ће наљ бити јасно зашто деца у међусобном разговору тако лакб Њ слободно и тако живо излажу слику догађаја. У овоме случај у. како је речено помаже сама природа. Представе, како предметнетако и говорне, ничу у детињој свести саме по. себи. А кад је