Učitelj

344 „ог Учитељ

екскурзије врше у близину, онда се иде пешке; ако се врше мало даље иде се на велосипедима а ако се екскурзије врше даље, онда се иде железницом. Манија за екскурзијама толико је велика у Скандинавским државама да човеку изгледа, како се цео ђачки свет за време распуста дао само на путовања, Железнице су пуне ђака и разних удружења; вароши су тз=кође пуне малих странаца а поједине лепше висоравни постају читави логори разних ђачких група. Колика је корист од ових екскурзија са свим је разумљиво јер ће се тамо ретко наћг какво дете, које не познаје одлично своју земљу и њене обичаје.

БЕЗ

ШВАЈЦАРСКА

Борба против туберкулозе.

Из података који се налазе у министарству просвете у Швајцарској, види се да је борба против туберкулозе имала добрих ресултата по школама. У Женеви је прегледано 28.000“ ученика и од њих је било туберкулозних 1915—16 год. 0,89" ;: 1916—17 год. 0.707, а 1918—19 год. 0.769. У зиму 1919—20 године прегледано је 1548 ученика обојега пола од 7—14 године и нађено је, да њих 24 имају знаке туберкулозе. Школ„ски лекари предузели су све могуће мере да се број туберкулозних што више смањи и да се ова ова опасна бољка што више утре и у дому и у школи.

= SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE: Školski vrfovi.

Nigde u svetu možda nije se shvatio značaj školskih vrtov& kao u sjed:ni|. amer. državama, koje su ioš od pre toliko godina polagale osobitu pažnju na polioprivrednu nastavu po školama. Rezultat toga rada озено- је зе пајбоце za vreme таја 1 đake osnovnih škola tada su zvali „armijom spasa“. 1919 god. školske ie vrtove obrađivalo dva i po milijuna đaka osnovn.h. škola pod upravom 50.000 učitelja i ti. su mališani proizveli raznih produkata. u vrednosti 48 miliona dolara. Rezultat toga rada bio ie, da su u mnopim varošima cene. namirnicama: bile. znatno pale. Vrednost · proizvoda svakog deteta ceni se od 50—300 dolara i državni buđet· u fo. doda priznaje, da..su. mališani. svojim. radom mnogo Dpripc--