Učitelj

Просветни преглед 345

писан парге«ки svoje macije. Sam predsednik republike u iednom manifestu pohvalio je rad „armije spasa“. U Njujorku radilo ie po ·đečjim vrtovima 60000 dece i proizveli su robe u vrednosti za "715.188 dolara; u Čikagu 90.000 dece u vredaosti 450.000 dolara. MU šest varoši državice Tennesse sedam nastavnika upravljali su radovima u školskim vrtovima. Rashod је bio 17.000 dolara a prihod 208.930 dolara.

Vrednost školskih vrtova nije samo sa gledišta ekonomskog već i sa gledišta. vaspitnog i moralnog. Takva su deca mnogo zdravija od ostalih i njihovi su zločini veoma retki. Od 298 slučaјема dećjih zločina, koji su zabeleženi u tri varoši, samio su tri deteta pripadala školskim vrtovima. U drugoj jednoj varoši od 150 đaka, koji su pripadali šxolskim vrtovima samo je jedan učinio “Hzvesnu krivicu. Zatim rad u školskim vrtovima veoma je koristan Hi po samu nastavu. Tada deca imaju prilike da uvide moć prirode, da ie ђоце upoznadu i da vide rezultat svog sopstvenog rada; da upoznadu biljke i životinje, koje žive u polju 1 да зе nauče radu.

Danas u Sjiedinj američkim državama poljoprivredna nastava zauzima vidno mesto i William Morris ima prava kad tvrdi, da ie „armija spasa“ u Sjedini. američ. državama učinila za zemlju isto ·onoliko, koliko i armija američkih sinova u Francuskoj. P. M. Cr.

ИЗ ШНОЛОНОГ НИВОТА

„Jovan Udicki : MOJI ĐACI:

Glupavo dete

Posmatram moje male đake i izgledaju mi kao ptičići u gnijezdu, koji čekaju otvorenim ustima, đa im majka u kljunu donese hrane.

Zlatni su i slatki oni svi od reda. Da i ne govorim o Strahinji. To je đak, koji ume na svako pitanje da odgovori.

Pitao sam, kad su načili, da je vidljivi svet sve ono što se vidi: „Sta |e nevidljivi svet?“ —- da dobijem 'odgovor: „Nevidljivi |e svet ono, što se ne vidi“.