Učitelj

354 Учитељ

"наше финансијске, економске и социјалне политике а у рубрици књижевност доносе се лепе и прибране приповетке, чланци и прикази из науке, књижевности 'и уметности.

Цена му је за ову годину 100 дин. годишње.

Пољопривредни Гласник. Нови Сад, угледни број децембар 1921! г. уредник др. Емил Поповић Пеција. У Новом "Саду покренут је велики илустровани економски лист у намери „»да сакупи око себе наше стручњаке на томе најважнијем пољу културнога рада, да путем публикације упознаје читалачку пу"блику са успесима пољопривредне науке и праксе и да заинтересује све слојеве нашег друштва за пољопривреду, индустрију и трговину пољопривредних производа“. Лист је врло добро и стручно уређен и одликује се изванредном техничком израдом. Цена му је 100 дин. год. излази 2 пута месечно. Препоручујемо га нашим учитељима.

Лист Привредник, Већ коме није познат рад друштва Привредника у Загребу на подизању нашег народа и привредно ги просветно. Народ се од омладине подиже, отуди Привредник - збринуо је и извео је много хиљада дечице, од којих су старији сад већ напредни и угледни господари и Привредникови "најбољи помагачи и повереници у 700 разних места наше простране државе.

За време рата Привреднику је забрањен сав рад, а уз то је као што је познато — Привредник још и гоњен, па је и страдао. После рата обновљено је и проширено све још на широј основи, то јесте према новим проширеним приликама у нашој пространој држави.

Од нове године почиње опет да излази и лист Пивредник, управо он наставља онде где је 1914 год. морао прекинути, кад је оно злагласна Аустрија огласила рат Србији. Лист Привредник добивају само чланови друшгва Привредника, који одмах у почетку године уплате најмање 16 динара годишње чланарине, и онда сталне добивају лист Привредник бесплатно за ту годину. "Жо тако постане бар. сталним чланом друштва Привредника, тај тиме помаже и цео рад тога друштва, и још има бесплатно

лист. Огуд сваки ваљан Србин и свака ваљана Српкиња ваља