Učitelj

Белешке 850

БЕЛЕ ШЕР

Веридба Њ. В, Краља. Њ. В. Краљ Александар верио се је 9. ов. мес. у Синаји са румунском принцезом Маријом, кћерју румунског краља Фердинанда. Ова веридба, која тако срећно спаја два пријатељска владалачка дома, испунила је радошћу и одушевљењем целу нашу земљу. Народ и штампа с највећим одушевљењем коменгаришу овај догађај. Поздрављајући овај значајни акт нашег младог владара желимо да донесе среће и радости владалачкоме дому а користи нашем народу и држави.

ж

Чланови Хрватско-педагошког књижевног збора. На годишњем свечаном скупу, приликом прославе своје педесетогодишњице, Хрватско-педагошки књижевни збор у Загребу изабрао је за своје почасне чланове г. г. др. Војислава Бакића проф, Вел. школе у пензији, Мих. Јовића председника Удружења Јогуславенских Учитеља и Мих. М. Станојевића референт Мин, Просвете и уредн. „Учитеља“, Јулија Кемпфа, школ. надзорника у Пожези, Људевита Дворниковића проф. учит. шк. у Сарајеву Милку Погачић, равнатељицу Више девојачке школе у Загребу, Јанка Лесковара школ. надзорника и књижевника, др. Тугомира Алауповића повереника за просвету и вере у Загребу, Владимира Назора проф. учит: школе у Загребу, др. Пају Радосављевића проф. универзитета у Њујорку, др. Ст. Босанца земаљ, школ, надзорника и Др. Данила Трбојевића равнатеља |. жен, гимн. у Загребу.

За праве чланове изабрани су досадашњи чланови дописници Данијел Батор проф. учит. школе у Осеку, Грга Бригљевић проф. учит. школе у Петрињи, Риста Огњановић проф. учит. школе у Скопљу, Јосип Радошевић учит. из Загреба, и Вјекослав Доминиковић равнатељ грађ. школа у Загребу.

За дописне чланове примио је Збор Рудолфа Маџера, Милића Мајсторовића и Радишу Стефановића сараднике „Учитеља“ и Павла Флере-а уредника „Попотника“ у Љубљани.

%

Уметнички савет. Уметничко одељење Министарства Просвете израдило је пројект закона о уређењу Уметничког 4%